Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Gemeente zonder Gemeentehuis: draagbaar loket brengt dienstverlening dichter aan huis in Knokke-Heist

Het draagbaar loket is een draagbare kit waarmee een medewerker van de gemeente aan huis of in een voorziening komt om een eID-kaart aan te vragen of af te leveren. Met een sterke focus op innovatie en transformatie van de gemeentelijke dienstverlening biedt dit initiatief een oplossing voor burgers die zich niet of moeilijk kunnen verplaatsen naar een gemeentehuis. “Voor het project konden onze diensten Burgerzaken/ICT nauw en goed samenwerken met tien andere lokale besturen en met de FOD Binnenlandse Zaken.” aldus het gemeentebestuur van Knokke-Heist.

De dienstverlening wordt letterlijk tot bij de burger gebracht. Dit initiatief sluit naadloos aan bij de noden van minder mobiele burgers en stelt lokale besturen in staat om diensten aan te bieden zonder fysiek gebonden te zijn aan een gemeentehuis. Heel wat transacties konden al volledig digitaal afgehandeld worden. De aanvraag van een eID gaat echter gepaard met zeer strenge voorwaarden op het vlak van veiligheid en herkenning. Dankzij deze draagbare kit kan de medewerker een vingerafdruk en een pasfoto nemen. Ook zit er een ‘signpad’ op het toestel om een handtekening te kunnen plaatsen. De aanvraag wordt onmiddellijk verwerkt bij de bevoegde diensten.

“Het Draagbaar Loket vertegenwoordigt dus niet alleen een innovatieve stap voorwaarts in de gemeentelijke dienstverlening, maar ook een cruciale stap richting een meer inclusieve samenleving. Door de dienstverlening toegankelijker te maken voor iedereen, versterken we de band tussen overheid en burgers en vergroten we de kansen voor iedereen om volledig deel te nemen aan onze samenleving” klinkt het bij het gemeentebestuur.

In de loop van de komende weken en maanden zullen heel wat besturen aan de slag gaan met dit mobiele loket. Elk lokaal bestuur bepaalt zelf wie in aanmerking komt voor deze dienstverlening aan huis of hoe hij het mobiel loket ten volle gaat inzetten op hun grondgebied.

Met het subsidieprogramma ‘Gemeente zonder gemeentehuis’ ondersteunt Vlaanderen lokale besturen die samen innovatieve, digitale oplossingen uitwerken om hun dienstverlening efficiënter en klantgerichter te maken. Gemeente zonder Gemeentehuis is een project van Vlaamse Veerkracht, het relancebeleid van de Vlaamse Regering dat gefinancierd werd door de Europese Unie via NextGenerationEU.

In dit kader hebben elf lokale besturen (Brugge, As, Beernem, Damme, Destelbergen, Houthalen-Helchteren, Knokke-Heist, Ranst, Zedelgem, Zemst, Oostkamp) de voorbije jaren de handen ineengeslagen om dit innovatieve project ‘Draagbaar Loket’ uit te werken.

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter