Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

(Tot 20231110) GRUP Opheffen reservatiestroken Schipdonkkanaal

De Vlaamse Regering keurde op 14 juli 2023 de startnota goed voor het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) ‘Opheffen reservatiestroken Schipdonkkanaal’. De reservatiestroken liggen op het grondgebied van de gemeenten Deinze, Lievegem, Eeklo, Sint-Laureins, Maldegem, Damme, Knokke-Heist en Brugge.

In 2018 besliste de Vlaamse Regering al om delen van de reservatiestrook op te heffen. Eind 2022 ondertekenden Vlaanderen, België en Nederland een intentieverklaring over de estuaire vaart met het oog op een betere bereikbaarheid voor schepen tussen het binnenland en Zeebrugge. Hiermee verdween de noodzaak tot aanpassing van het Schipdonkkanaal en kunnen de reservatiestroken geschrapt worden.

Met het GRUP wil de Vlaamse Overheid alle reservatiestroken voor het Schipdonkkanaal en de verbinding met het Boudewijnkanaal opheffen en waar nodig de onderliggende bestemmingen corrigeren.

Publieke raadpleging

Van 12 september tot en met 10 november 2023 loopt de publieke raadpleging over de startnota met drie informatiemarkten:

  • Dinsdag 10 oktober in de polyvalente zaal van Jeugdhuis Kubiek, Kerkstraat 121 in Eeklo.
  • Donderdag 12 oktober in het administratief centrum Stad Damme, Vissersstraat 2A in Moerkerke.
  • Maandag 16 oktober 2023 in de raadzaal van het gemeentehuis van Zomergem, Markt 1, 9930 Lievegem

U bent welkom, doorlopend van 16 tot 21u. Inschrijven is noodzakelijk en kan via het telefoonnummer 02 553 38 00 of via het online formulier.

Inspraakreacties kunnen worden ingediend tot uiterlijk vrijdag 10 november 2023:

  • Via het online inspraakformulier
  • Reageren kan ook per brief: overhandig uw brief tegen ontvangstbewijs bij één van de betrokken gemeentebesturen of verstuur de brief naar Departement Omgeving, Graaf de Ferrarisgebouw, Koning Albert II-laan 20 bus 7, 1000 Brussel.

Na de publieke raadpleging verwerkt het planteam alle inspraakreacties en maakt ze een scopingnota. Die nota beschrijft de alternatieven die onderzocht zullen worden en de aanpak van het effectenonderzoek. Nadien start de opmaak van het voorontwerp GRUP.

De burger kan opnieuw reageren tijdens het openbaar onderzoek over het ontwerp-GRUP.