2 augustus, 2017

42ste Art Nocturne Knocke trekt de hedendaagse kaart

Van 5 tot en met 15 augustus 2017 loopt dagelijks van 16 tot 21 uur de 42ste editie van Art Nocturne in CC Scharpoord in Knokke-Heist. Organisator Tuteleers & Tuteleers gooit het roer resoluut om en kiest doelgericht voor een hedendaagse mix & match aan kunst en design. De kunstbeurs ziet er daarom vanaf dit jaar zoveel jonger, frisser en hedendaagser uit. Dit komt omdat niet alleen de kunstwereld en -markt er helemaal anders uitzien, maar ook de interieurs van verzamelaars en bezoekers. Hier en daar merk je wat “oud” op, maar dan in het kader van de Wunderkammer-beleving, want hedendaagse interieurs met de allure van een kunstkamer zijn in. Iedereen zoekt nu naar de eclectische mix en match van objecten en kunstwerken, van street art tot fotografie, artisanale design en vintage.

Street Art & co

“Daarom geven we Art Nocturne een geheel nieuw profiel met veel meer kunst, design en originele creaties van internationaal niveau” licht Gil Tuteleers toe. “We denken dan bijvoorbeeld aan de Street Art van Jean Koumy (Atelier Borabeau Art Gallery) of van Unga Munga en Driving Mini (Artstudio Pim Smit) of zelfs de Strip Art collectie van Tardioli-Van Neyghen & Van Houte. De Galerie Mathieu brengt bijvoorbeeld ook werk naar Knokke-Heist van de legendarische Japanse avant-garde kunstenares Yayoi Kusama die over de hele wereld wordt aanbeden: echt een topper! De Galleria Michelangelo Buonarroti laat dan weer pure design zien met de Progetti collectie van Giorgetti” spraakwatervalt Tuteleers senior.

Design Pavilion

Naast de tientallen kunsthandelaren en galeries die deelnemen, pakt Art Nocturne ook uit met een heus Design Pavilion van de gerenommeerde curator Johan Valcke. Deze schatkamer past perfect in het Wunderkammerverhaal en laat schitterende objecten zien van jonge kunstenaars die het internationaal maken zoals Sylvie Vandenhoucke of Elisabeth Leenknegt. We kennen immers niet alleen in ons land een revival van het artisanale design met glas, keramiek en juwelen. De kunstkamer van Valcke wordt een van dé blikvangers. Let wel: dit is geen museuminitiatief, je kunt er stukken uit verwerven.

Young Collectors Room

Als klap op de vuurpijl is er ook de Young Collection Room waarvoor alle deelnemers een verkoopcollectie samenbrengen voor een jong publiek met een budget onder de 4000 euro. Dat gaat van objecten tot kunstwerken, van fotografie tot beeldende kunst. Kortom, dit wordt een uniek aanbod.

Mix

Enkele jaren geleden heeft de beroemde veiling van de collectie van YSL onze smaak volkomen veranderd. De verzamelaars werden in een korte tijd eclectischer en gingen oud en nieuw, antiek en vintage combineren met meer kunstwerken aan de muur. Oudheden worden nu verzameld en getoond als eye catcher in een verfrissende hedendaagse context en vooral als collector item. Zo zet je nu een kostbare vaas van Daum of Gallé naast een fauteuil van Charlotte Perriand, Le Corbusier of zelfs Marcel Wanders.

www.artnocturneknocke.com