17 november, 2017

Alleenstaande senioren ontmoeten elkaar in Het Salon

Knokke-Heist is een gemeente met heel wat senioren. Meer dan 40% van de bevolking is 60+. Heel wat van hen zijn alleenstaand en lopen een hoger risico op vereenzaming als zij geen netwerk in de buurt hebben. Hieraan wil de werking van Het Salon tegemoet komen. Een maatschappelijk werker van het Thuiszorgplatform Knokke-Heist bezoekt alleenstaande ouderen en stelt hen vragen rond welzijn, zorg, participatie, zingeving… Er wordt hen ook gevraagd of er een behoefte is om samen te komen met andere senioren.

Zo ontstonden er ondertussen 4 groepjes van telkens een 8 tot 12 ouderen die elkaar regelmatig ontmoeten. Er wordt hierbij gekozen voor een lokale horecazaak in of dicht bij hun eigen buurt. Zo hoeven ze zich niet ver te verplaatsen en komt de eigen buurt mee in beeld. Deze kleine groepen komen een 5-tal keer samen zodat men elkaar goed leert kennen. Na 5 bijeenkomsten komen zij samen in een grote groep, waarbij er een link gelegd word naar het sociaal en cultureel leven in Knokke-Heist.

Sinds januari komen er iets meer dan 30 senioren samen, ondersteund door vrijwilligers. Sommigen van hen participeren reeds aan het verenigingsleven. Andere kwamen de deur niet meer uit. Deze mix zorgt ervoor dat contactrijkere senioren de minder contacten hebben stimuleren en motiveren.

Op 17 november komt de groep voor de eerste keer samen in het gemeentehuis Knokke-Heist. Vanuit het Cultuurcentrum Scharpoord wordt onder andere het verenigingsleven aan hen toegelicht. Daarna wordt gevraagd of er interesse is in één of meerdere activiteiten.

Het Salon heeft als doelstelling senioren de kans te bieden om uit hun isolement te treden door hen een veilige omgeving aan te bieden, waarbij ze vertrouwen kunnen opbouwen en vanuit dit vertrouwen de kans zien om deel te nemen aan het sociaal en cultureel leven in Knokke-Heist.

Dit project kon starten dankzij de steun van de provincie West-Vlaanderen en het lokaal bestuur van Knokke-Heist. Het project loopt op dit moment in de omgeving van de Lippenslaan.

Meer informatie: 050 530940 of 0494 806856