29 februari, 2016 - 30 juni, 2017

Braziliaan Dalcio Machado wint Gouden Hoed Knokke-Heist

Gouden Hoed      

Dalcio Machado uit Brazilië heeft de 55ste Internationale Cartoonwedstrijd van Knokke-Heist gewonnen. De beslissing om Machado dit jaar de Gouden Hoed en de bijhorende geldprijs van 5000 EUR te geven werd genomen door een professionele jury, onder leiding van voorzitter Chris Dusauchoit. Samen met comedian Michael Van Peel, cartoonisten Lectrr en Steve Michiels en Katrien De Vreese van het Davidsfonds, had hij de moeilijke taak om uit de 2266 ingezonden cartoons de Gouden Hoed Knokke-Heist 2016 te kiezen.

Jury statement:
De winnaar is een maatschappijkritische cartoon, die ons eigenlijk niet onmiddellijk deed lachen. Je ziet een enorm contrast tussen enerzijds het kind dat bang is voor een denkbeeldig monster en anderzijds een kind dat bang is voor het monster van de realiteit. Bovendien is deze cartoon grafisch zeer sterk uitgewerkt. De cartoonist is duidelijk een goede tekenaar. 

 

Zilveren Hoed

De Zilveren Hoed Knokke-Heist gaat dit jaar naar Engin Selçuk uit Turkije. 

Jury statement:
Deze cartoon biedt tegengewicht aan de 'serieuze' winnaar. Het is eigenlijk een 'kak cartoon'. Een universeel thema dat in alle culturen grappig is. We zien in deze cartoon de genesis van de humor en het begin van de kunst. De mens heeft een primaire drang om iets moois te creëren en doet dat hier met zijn uitwerpselen. Leuk gevonden! 
 

Bronzen Hoed

De Bronzen Hoed Knokke-Heist gaat naar SŁAWOMIR MAKAL uit Polen. 

Jury statement:
Wat je ziet is niet de realiteit. Soms moet je wat langer of verder kijken en zie je iets mooiers. Dit komt in deze cartoon tot uiting. Het eiland nodigt uit om je er neer te vleien, maar wie langer kijkt ziet dat het eigenlijk de welgevormde billen van een prachtige zeemeermin zijn. En die nodigen natuurlijk ook uit. 
 

De prijs van het Davidfonds

De prijs van het Davidfonds gaat naar de Belg Dieter Bevers, die eerder al in de prijzen viel op het Cartoonfestival.

Jury statement:
Deze cartoon is eigenlijk heel onnozele, goede humor. Een hert is in tegenstelling tot een paard tweehoevig en kan hierdoor teenslippers dragen. Een pointe die bovendien past bij de kustgemeente Knokke-Heist. 
 

55ste Internationaal Cartoonfestival

Knokke-Heist is voor de 55ste keer gastheer van de internationale cartoonisten.
Na al die jaren blijkt de wedstrijd nog steeds bijzonder populair, want maar liefst 598 cartoonisten uit 77 landen namen deel aan De Gouden Hoed Knokke-Heist, de oudste cartoonwedstrijd van de wereld. Samen zonden ze 2266 spotprenten in.

De winnaars en een selectie van de Gouden Hoed Knokke-Heist zijn te zien tijdens het55ste Internationaal Cartoonfestival, dat plaatsvindt van 2 juli tot 4 september 2016 in het tentoonstellingspaviljoen op het strand voor het Casino in Knokke.
 
Het festival is de laatste jaren uitgegroeid tot een familievriendelijk belevingsevenement met bijna 100 000 bezoekers. En ook dit jaar zijn alle ingrediënten aanwezig voor een absolute top-editie. Het Cartoonfestival Knokke-Heist, de Vlaamse overheid en Pairi Daiza slaan de handen in elkaar. Ze brengen het publiek dit jaar een uniek en wonderlijk verhaal met dieren in de glansrol! De centrale thematentoonstelling heet dan ook‘Allemaal beestjes’.