18 februari, 2014 - 31 december, 2015

Film: Mandela, Long Walk to Freedom

Hoe zou de geschiedenis in Zuid-Afrika geëvolueerd zijn als Nelson Mandela geen kans op onderwijs had gekregen?  “Education is the most powerful weapon which you can use to change the world.”  Ook deze film draagt hier een steentje toe bij. Alle scholen die verdraagzaamheid hoog in het vaandel dragen zouden met deze film aan de slag moeten gaan. Het geeft de leerlingen in 2.30 uur een héél belangrijk en breed stuk historische bagage mee.

 

"Niemand van mijn familie was ooit naar school geweest. (..) Op mijn eerste schooldag gaf mijn lerares, Miss Mdingane, ons allemaal een Engelse voornaam. Dat was toentertijd de gewoonte bij Afrikanen, ongetwijfeld door de Britse invloed op ons onderwijssysteem. Die dag vertelde Miss Mdingane me dat mijn nieuwe naam 'Nelson' was. Ik heb geen idee waarom precies die naam." (Mandela)

  

Deze film, gebaseerd op de gelijknamige autobiografie, neemt je mee op de indrukwekkende levensreis van Nelson 'Madiba' Mandela en biedt een unieke visie op de ontstaansgeschiedenis van een modern icoon - vanaf zijn jeugd in een klein plattelandsdorp tot en met zijn presidentschap van Zuid-Afrika in de jaren '90. De film schetst een eerlijk portret van Mandela als jonge man met een voorkeur voor boksen, snelle auto's en mooie vrouwen, maar ook als een getalenteerd advocaat en vrijheidsstrijder die wapengeweld niet uit de weg ging om zijn politieke boodschap over te brengen.

 

 

De lesmap werd aangemaakt in opdracht van filmdistributeur Paradiso Filmed Entertainment, die bij de bioscooprelease graag een informatief kader aanbiedt voor leerkrachten. Aan de hand van deze inhoudelijke en methodische duiding kan je je leerlingen informeren én stimuleren om met een kritische houding in dialoog te gaan over universele thema's als verdraagzaamheid, gelijke rechten, identiteit, ... De link naar hun eigen leefwereld is snel gelegd. In de lesmap kan je lezen hoe de regisseur, producent en scenarist ongeveer 16 jaar lang bezig waren met de voorbereiding van deze filmproductie. Ook voor de acteur Idris Elba was dit een huzarenstuk om Mandela geloofwaardig neer te zetten (samen met de make-up ploeg die voor de 40-jarige acteur zo'n 7 looks ontwierp). We zetten de belangrijkste personages op een rijtje, alsook de fundamentele scènes, met een link naar het échte beeldmateriaal. Vervolgens krijg je een reeks tips voor verwerking in de klas met tot slot een korte duidingstekst over Apartheid.

 

 

Doelgroep:
SO 2e en 3e graad

 

Genre:
Speelfilm

 

Thema’s:
Discriminatie en racisme
Historische context
Multiculturele samenleving
Onderdrukking
Politiek
Vriendschap en liefde
Waar gebeurd

152 min.
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

 

Meer info:
Deze film kan worden aangevraagd via CC Scharpoord, Myriam De Krock
T 050 630 430 / scholenaanbod@knokke-heist.be.