14 december, 2017

Knokke-Heist lanceert nieuw online burgerparticipatieplatform 'Breinstorm'

brein storm'Breinstorm' is het nieuw burgerparticipatieplatform van Knokke-Heist! Een gebruiksvriendelijk online ideeënplatform waarop iedereen zijn ideeën rond bepaalde projecten kan lanceren. Via http://breinstorm.knokke-heist.be kun je zelf een voorstel doen, voortbouwen op bestaande voorstellen of gewoon meedenken over verschillende thema’s en onderwerpen. Het gemeentebestuur Knokke-Heist doet voor dit project een beroep op het bedrijf Citizenlab. CitizenLab werkt vandaag samen met zo’n 50-tal steden en gemeenten om de relatie met hun burgers te versterken. Hun burgerparticipatieplatform werd vorig jaar op de Smart City awards in Barcelona verkozen tot één van de vijf beste start-ups in het Smart City domein.

Herinrichting Lippenslaan-Dumortierlaan-Kustlaan

Een eerste project waarbij de gemeente polst naar de ideeën van de burgers is de herinrichting Lippenslaan-Dumortierlaan-Kustlaan. Op maandag 11 december 2017 was hierover een informatievergadering met een 130-tal lokale handelaars in de Margaretakerk. Maar nu is het gemeentebestuur ook benieuwd naar ideeën en voorstellen van alle andere burgers.

Knokke-Heist wil zijn imago als hoogwaardige shop- en verblijfplaats verhogen. Er zullen extra inspanningen moeten gedaan worden en een belangrijke schakel is uiteraard de handelszone Lippenslaan-Dumortierlaan-Kustlaan. Deze gouden handelsdriehoek zal de komende jaren heringericht worden. Het is de ambitie om een aangename leef- en shopomgeving te creëren voor de inwoners, die bovendien voldoende aantrekkingskracht blijft uitoefenen op onze bezoekers.

Welke veranderingen zijn er voor jou belangrijk in deze handelsdriehoek? Waarmee moet men rekening houden bij de herinrichting van de pleinen en omgeving? Via het online platform kun je gemakkelijk laten weten hoe jij wenst dat het er in de toekomst zal uitzien. Andere burgers kunnen hierop reageren, stemmen of zelf een idee plaatsen. 

Breinstorm: Denk je mee voor Knokke-Heist?

Om het participatie-initiatief bekend te maken bij een ruim publiek werd een creatieve campagne ontwikkeld. 'Breinstorm: Denk je mee voor Knokke-Heist?' probeert met een aantal prikkelende ideeën de mensen warm te krijgen om zelf een voorstel te doen op http://breinstorm.knokke-heist.be. Een diverse groep van een 11-tal Knokke-Heistenaars leenden zich als model voor deze campagne.

 • Uitrusten op een bankje en ondertussen je gsm opladen
 • Een overdekte markthal in de Lippenslaan
 • Een weelderig groen parkje op het burgemeester Frans Desmidtplein
 • Golfkarretjes die jouw shoppingbuit terug naar de auto brengen
 • Verlichte fonteinen en beroemde kunstwerken op elk plein
 • Verlichting in de zee voor avondsfeer
 • Een vaste trampoline op het Van Bunnenplein
 • Fietsen die iedereen mag gebruiken
 • Muziek in de winkelstraten
 • Gratis Wifi in alle straten
 • Sprekende vuilnisbakken zoals in de Efteling

Het zijn maar enkele voorstellen die je de komende weken via verschillende communicatiekanalen zult tegen komen. Geen idee is te gek! Het gemeentebestuur wil vooral dat iedereen zijn creativiteit de vrije loop laat. Iedereen krijgt tijd om tot eind februari zijn hersenspinsels op het platform te plaatsen. Daarna worden de voorstellen verwerkt en in een latere fase zal het gemeentebestuur terugkoppelen naar de bevolking en ook de concrete plannen toelichten.

Over CitizenLab

CitizenLab is een online participatief platform waarop burgers hun stad co-creëren. Gemeenten en overheden gebruiken het CitizenLab-platform om hun besluitvorming transparanter en collaboratiever te maken. CitizenLab streeft ernaar de overheden van morgen meer burgercentrisch te maken, door middel van gebruiksvriendelijke software, rijke data-analyse en een focus op mobiel. CitizenLab werkt vandaag samen met zo’n 50 steden en gemeenten in België, Nederland en Duitsland. In West-Vlaanderen werkt het jonge bedrijf onder meer samen met Oostende, Anzegem, Wevelgem, Roeselare en binnenkort start er ook in Harelbeke een platform. Meer info: www.citizenlab.co.

brein storm