Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Klassiek Leeft

Klassiek Leeft Vurig

Klassieke muziek zou je niet onmiddellijk in één adem noemen met genres als het levenslied of de smartlap. En toch zijn er meer gelijkenissen dan je zou verwachten.

Wist je dat de eerste betekenis van het woord Smartlap een Vastendoek is? Een stoffen lap waarop het lijden of de smarten van de Heer werden uitgebeeld. Dit doek werd tijdens de Vastenperiode in de kerk opgehangen. De Smartlap die wij nu kennen is een lied dat vertelt over “een lach en een traan”, m.a.w. onze dagelijkse beslommeringen, onze hartstochten en dromen.

Vinden wij deze emoties ook niet terug in onze zo geliefde klassieke muziek? Artistiek directeur Marcel Ponseele nodigt je tijdens Klassiek Leeft Vurig uit om samen met de uitgelezen ensembles te laten ontroeren door de Lach van Vivaldi, de Hartstocht van Van Beethoven, de Adem van Engelen en de Tranen van Dowlannd. 

Laat je tijdens deze unieke concertreeks onderdompelen in een warm bad vol heerlijke muziek. Het feeërieke kerkje van Ramskapelle met zijn heerlijke akoestiek brengt je alvast in de juiste sfeer.

Ticketverkoop start op 2 december

Il Sorriso di Vivaldi

Sint-Vincentiuskerk Ramskapelle
Zaterdag 1 februari om 20 uur

Het ensemble il Gardellino o.l.v. Marcel Ponseele brengt werk voor molti
Strumenti van Vivaldi en tovert zo de zuiderse lach van Antonio op jouw gezicht. Ondertussen knipogen de musici naar Bach en zijn Brandenburgse concerti.

Hartstocht & Romantiek

Sint-Vincentiuskerk Ramskapelle
Zaterdag 8 februari om 20 uur

Benjamin Glorieux en Anthony Romaniuc laten uw hart smelten met de hartstochtelijke 19de eeuwse literatuur voor cello en piano. Zij brengen werk van Van Beethoven, Brahms en Chopin. De ticketverkoop start maandag 2 december, 8.30 uur.

De adem van Engelen

Sint-Vincentiuskerk Ramskapelle
Zaterdag 15 februari om 20 uur

De sopraan Hana Blažíková en de cornettospeler Bruce Dickey ontvoeren u, samen met een uitgelezen gezelschap naar hemelse sferen met hun programma « on the breath of Angels”. Het publiek wordt als het ware opgenomen in 17de eeuwse schilderijen. Ook zijn er uitstapjes voorzien naar de 20ste en 21ste eeuw met werk van Satie en een wereldcreatie.

Lachrimae

Sint-Vincentiuskerk Ramskapelle
Zaterdag 22 februari om 20 uur

Het Hathor consort bestaande uit 5 gamba’s en luit, brengt u een ontroerend programma rond de “ Zeven Tranen “ van John Dowland afgewisseld met 6 Interludes van de Vlaamse componiste Annelies Van Parys. Aan deze raadselachtige, vijfstemmige weemoed voegt het ensemble nog een zesde stem toe in de vorm van het lichaam van danseres Femke Gyselinck.

De ticketverkoop start maandag 2 december, 8.30 uur.