Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Bouwwerkzaamheden voor boulodrome in sportcentrum Laguna op schema 

Je kunt er niet naast kijken: de petanquesport is de voorbije jaren enorm gegroeid in populariteit. Zowel jong als oud zien we op pleintjes, aan beachbars en op andere petanquevelden in Knokke-Heist veelvuldig een balletje gooien. Met deze groeiende populariteit van jeu de boules was de vraag dan ook groot om ook buiten de zomerperiode in kwaliteitsvolle omstandigheden petanque te kunnen spelen in Knokke-Heist. Daarom nam het gemeentebestuur de beslissing om te investeren in de bouw van een volwaardige boulodrome met een 20-tal indoorbanen. 

De werkzaamheden voor de bouw van de overdekte petanquehal aan het sportcentrum Laguna in Duinbergen zijn volop bezig en verlopen vlot. In de week van 22 januari 2024 startten de werkzaamheden voor de bouw van de overdekte petanquehal ter hoogte van de huidige blauwe tennisvelden naast de sporthal. 

Er werd gekozen voor een duurzame en kwaliteitsvolle houtstructuur, waarbij de petanquehal aangebouwd wordt aan de bestaande sporthal. De constructie werd ondertussen opgebouwd en is als eye-catcher goed te zien langs het nieuwe fietspad langs de spoorweg tussen Heist en Duinbergen. Op dit moment is de aannemer volop bezig met de installatie van de technieken en de binnenafwerking. Tevens moeten ook nog de verschillende poorten geplaatst worden. De officiële opening is voorzien na de zomer, waardoor de verschillende petanqueclubs en -spelers de komende wintermaanden in comfortabele omstandigheden indoor zullen kunnen spelen in een gloednieuwe indoorhal. 

Wist je dat ... 
... de petanquehal 7 dagen op 7 geopend zal zijn, maar je wel je plekje op voorhand zal moeten reserveren? 

... de sportdienst momenteel de noden van de verschillende clubs in kaart brengt om op basis hiervan de verdere inrichting van de hal te kunnen doen? 

... het aantal petanquespelers en erkende clubs in Vlaanderen de voorbije jaren meer dan verdubbelde. Dit van 15 000 in 2018 naar 38 000 in 2022? 

... ook in Knokke-Heist die tendens zichtbaar is? Er zijn op dit moment 4 erkende petanqueclubs in de gemeente met in totaal een kleine 250-tal leden. Daarnaast zijn er ook verschillende andere sportclubs en losse groepen petanquespelers actief op de vele outdoor pleintjes in de gemeente. Uiteraard mogen de strandbars niet vergeten worden die de laatste jaren ook veel hebben geïnvesteerd in petanqueterreinen en waar zich ook al verschillende groepjes hebben gevormd. Al deze verschillende types spelers zullen de mogelijkheid krijgen om gebruik te maken van de boulodrome. 

... het de bedoeling is dat ook clubs buiten Knokke-Heist, bedrijven, scholen ... de petanquehal zullen kunnen huren, waardoor de infrastructuur een meerwaarde zal betekenen op toeristisch vlak? Dit kan gecombineerd worden met onze andere (sportieve) troeven in de gemeente: watersportclubs, The Smiles, Sportoase Duinenwater ... 

... het gebouw innovatief is op vlak van concept, uitwerking en materialen? Het ontwerp sluit aan bij de hedendaagse Vlaamse architectuurpraktijk die intussen internationaal erkend wordt. Er werd gekozen voor een eenvoudig volume dat gelezen kan worden als een eerbetoon aan de traditionele hoeve. Het is een soort horizontale schuur die samen met de andere hallen op de site in dialoog gaat met de traditionele boerderijen ten zuiden van de spoorwegberm op het grondgebied van deelgemeente Westkapelle. 

.... het dak bestaat uit zilverkleurige dakplaten die een éénzijdig hellend vlak vormen? Aan de noordzijde is er een oversteek, over een lengte van 1 meter. Ook aan de oostzijde kraagt het dak uit over de zijgevels. Op die manier wordt het dak als zwevend ervaren wat de beeldkwaliteit verhoogt. 

... het gebouw opgetrokken werd in een houten skeletbouw? Hout heeft als constructiemateriaal in de bouw een dubbele positieve impact op het klimaat. Enerzijds wordt de CO2- intensieve productie

van staal en cement verminderd, anderzijds worden nieuwe gebouwen een opslagvat van CO2 uit de atmosfeer. Houten constructies zijn duurzaam, CO2-neutraal en bij uitstek circulair. 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter