Knokke-Heist bezoeken als toerist?

CARTOONFESTIVAL 2022 - Waar is da feestje?

Wat hebben we het feesten gemist! Van de spontane thuisfeestjes tot de grote festivalweides. Mensen houden van feesten. We hebben zelfs een heel arsenaal aan feesten: religieuze feesten, persoonlijke feesten, staatsfeesten, sportfeesten, festivals, kermissen… Elke reden is goed voor een feestje. En zelfs zonder reden feesten we graag omdat het goed voelt.

Kom jij deze zomer mee feesten op het Cartoonfestival Knokke-Heist met de crème de la crème van Belgische cartoonisten? Zij gingen opnieuw enthousiast aan de slag voor het Cartoonfestival! In de gratis expo hangen er cartoons van 15 getalenteerde Belgische cartoonisten. Onder hen bekende namen, maar ook jonge talenten die de uitdaging aangingen om het thema ‘Feest!’ te vereeuwigen in spitsvondige spotprenten. Het Cartoonfestival is in 2022 aan zijn 61ste editie toe en vindt plaats van 9 juli tot en met 28 augustus 2022 in Cultuurcentrum Scharpoord. De toegang is volledig gratis.

Ook de geselecteerde cartoons van de twee cartoonwedstrijden, Grote Prijs Gouden Hoed Knokke-Heist & Press Cartoon Belgium, zijn opnieuw van de partij. En de populaire creatieve workshops voor de kinderen vinden terug ‘s middags plaats van maandag tot en met vrijdag.

Kortom: cartoonpret voor jong en oud!

KIDSPROOF EVENT

Kinderen kunnen deze zomer hun creatieve skills bijschaven tijdens de workshops op het Cartoonfestival. Deze gaan telkens door van maandag t.e.m. vrijdag van om 14, 15 en 16 uur. Inschrijven kan aan de balie van het festival of telefonisch op het nummer 050 630 439.

Wat staat er allemaal op het programma?

 • Maandag: Sleutelhanger in macramé
 • Dinsdag: Start to punnik
 • Woensdag: Kleurrijke maskers
 • Donderdag: Sierlijke zeemeermin
 • Vrijdag: Knutselen met strijkkralen

 

TIP: Op zaterdag 16 juli vindt het Cultuurfestival plaats in de Scharpoordtuin waar er van 14 tot 18 uur ook verschillende workshops in het kader van het Cartoonfestival zullen doorgaan.

Aan de hand van het uitgebreide doeboekje ontdekken kinderen bovendien de thematentoonstelling op een speelse manier. Hierin vind je ook een leuke Vlieg-zoektocht terug.

NIEUW: De Vlieg-zoektocht wordt dit jaar ook buiten verdergezet met een zoektocht die start op de Zeedijk t.h.v. Casino Knokke en eindigt aan de ingang van het Cartoonfestival. Kids kunnen aan de hand van leuke vloerstickers met bijhorende vragen de weg naar Cultuurcentrum Scharpoord afleggen. Haal jouw boekje in huis aan de balie van het Cartoonfestival of in Toerisme Knokke.

MEER DAN 500 BRILJANTE CARTOONS

 Hieronder een overzicht van alle deelnemende tekenaars:

 • Steve Michiels
 • Kim Duchateau 'Kim'
 • Steven Degryse 'Lectrr'
 • Pieter De Poortere
 • Joris Snaet
 • Inge Heremans 'Ilah'
 • Mat (Daniël)
 • Wim De Blende
 • Lise Vanlerberghe
 • Erwin Vanmol
 • Floor Denil
 • Laura Janssens
 • Fien Cools 'Fien tekent'
 • Klaas Storme 'Zaza'
 • Prudence Geerts 'Planet Prudence'

 

ACTIE STEMPELKAARTJES LOKALE ECONOMIE

Het Cartoonfestival en de Raad Lokale Economie geven je deze zomer opnieuw driemaal kans om prijzen te winnen. Het principe is simpel: doe jouw aankoop bij een lokale handelaar, laat het Cartoonfestival-postkaartje daar afstempelen en kom met je volledig ingevulde kaart naar het Cultuurcentrum Scharpoord.

Draai aan het cartoonrad en je weet onmiddellijk of je een prijs hebt gewonnen. Heb je geen geluk, niet getreurd, want je maakt nog steeds kans op de weekprijs geschonken door één van de deelnemende lokale handelaars. Of wie weet win je op het einde van het Cartoonfestival wel de fantastische hoofdprijs! Hou de website en sociale media dus de komende weken in de gaten.

GOUDEN HOED: OUDSTE CARTOONWEDSTRIJD TER WERELD

Elk jaar wordt in het kader van het Cartoonfestival De Grote Prijs Knokke-Heist Gouden Hoed georganiseerd. Knokke-Heist is voor de 61ste keer gastheer van de internationale cartoonisten en daarmee is de Gouden Hoed de oudste cartoonwedstrijd ter wereld. Na al die jaren blijkt de wedstrijd nog steeds bijzonder populair, want ruim 491 cartoonisten uit meer dan 95 landen namen deel aan De Grote Prijs Knokke-Heist. In totaal werden er 2455 cartoons ingestuurd.

Evandro Alves uit Brazilië mag dit jaar de Grote Prijs Knokke-Heist Gouden Hoed in ontvangst nemen en de bijhorende geldprijs van 5000 euro. Kernenergie en het debat errond zijn overal.

De Zilveren Hoed Knokke-Heist gaat dit jaar naar de Belgen Fhoomp! (Maarten Blomme, Christophe Lenaers en Jo Lieben). Hun cartoon levert 2000 euro prijzengeld op. Een cartoon die er enkel is voor de lol verdient alle aandacht, zeker omdat heel veel inzendingen bijna bezwijken onder het gewicht van hun eigen ernst.

De Bronzen Hoed gaat dit jaar naar Ba Bilig uit China. De jury beloont niet alleen cartoons waar de niet mis te verstane boodschap van af spat, je mag soms zien wat je wil.

De Prijs van het Davidsfonds gaat altijd naar een Belgische cartoonist. Dit jaar is de eer weggelegd voor de geestige, klassieke grap van Stefaan Provijn die speelt met de manier waarop appreciatie in de loop van de geschiedenis kan veranderen

De 100 beste inzendingen werden zorgvuldig geselecteerd door een 6-koppige jury en deze kan je deze zomer allemaal ontdekken tijdens het Cartoonfestival Knokke-Heist. In deze lijst zie je alle deelnemende internationale cartoonisten, geselecteerd via de Gouden Hoed cartoonwedstrijd.

PRESS CARTOON BELGIUM

Voor de 22ste editie van de PCB waren 22 cartoonisten genomineerd met 100 cartoons die in de loop van 2021 in de pers zijn verschenen. Voor PCB 2022 werd de Grote Prijs Knokke-Heist toegekend aan een cartoon van Canary Pete. Een tekening verschenen op 17 juli 2021 in de Gazet van Antwerpen met als thema ‘Veel rapporten, maar geen concrete acties. Gevolg: nooit geziene overstromingen’. De jury heeft de cartoon van Canary Pete verkozen omdat die heel duidelijk de absurde en aanhoudende onwil van de overheden ten opzichte van de dringende klimaatcrisis uitbeeldt. Voor deze eerste prijs ontving de gelukkige cartoonist een cheque van 5000 euro.

De Tweede Prijs Knokke-Heist van 2000 euro ging naar Kroll voor een tekening over het onderwerp ‘Belgische regels tijdens de covid-19 pandemie’ verschenen op 6 februari 2021 in Le Soir.

De Derde Prijs Knokke-Heist van 1000 euro is voor JacPé voor een tekening over het onderwerp ‘Bedrijfswagens in 2026’ verschenen op 19 mei 2021 op Facebook. De jury kon de droge en cynische humor van JacPé erg waarderen in deze cartoon.

Meer informatie

Cultuurcentrum Scharpoord - Maxim Willemspad 1 8300 Knokke-Heist

Dagelijks van 10 tot 19 uur
T 050 630 430 – cartoonfestival@knokke-heist.be 
Gratis toegang