Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

CARTOONFESTIVAL 2023 - ECHT?

Wat is nog echt? Dat is vandaag de dag niet altijd meer zo duidelijk. Denk aan fake news, deepfake-technologie, Instagram-filters en zoveel meer. In de 62ste editie van het Cartoonfestival Knokke-Heist laten cartoonisten ons zien wat echtheid vooral voor vrouwen betekent. Hoe makkelijk of moeilijk is het als vrouw om je echtheid te uiten? Zijn die meisjes in de reclamewereld wel echt? En kan je als vrouw echt je mening kwijt? Hoog tijd om de ballon te doorpikken en terug te keren naar de realiteit.

Het Cartoonfestival slaat voor dit krachtig thema de handen in elkaar met Vlaamse cartooniste en stripauteur Inge Heremans, beter bekend als Ilah, van de befaamde semi-autobiografische reeks ‘Cordelia’. Dit jaar fungeert Ilah als warme gastvrouw op het Cartoonfestival.

Ontdek deze zomer in Cultuurcentrum Scharpoord samen met je kinderen een cartoonwereld vol frivole meisjes, krachtige vrouwen en alles daartussen. Niet te missen!

LINE-UP CARTOONISTEN

Spot deze zomer meer dan 500 briljante cartoons op het Cartoonfestival! Hieronder alvast een overzicht van alle deelnemende tekenaars:

 • Amany Al Ali
 • Anne Stalinski
 • Ann Telnaes
 • Doaa El Adl
 • Eliane Gerrits
 • Eva Lynen
 • Floor Denil
 • Ilah
 • Iris Van Robays
 • Karolina Szejda
 • Mar Mar Maremoto
 • Niet Nu Laura
 • Lise Vanlerberghe
 • Planet Prudence
 • Rachita Taneja
 • Steve Michiels
 • Victoria Lomasko

DRAW FOR CHANGE!

Het Cartoonfestival gaat voor deze editie ook een samenwerking aan met het project 'Draw for Change!'. Dit is een zesdelige documentaireserie over vrouwelijke striptekenaars in Mexico, de VS, Rusland, India, Syrië en Egypte. De serie combineert documentaire en animatie om thema's als vrouwenmoord en vrouwelijke vertegenwoordiging te onderzoeken. Ondanks censuur en doodsbedreigingen proberen deze rebelse tekenaars hun samenleving te veranderen en weigeren ze toe te geven. Je zal in de tentoonstelling het werk van de volgende cartoonisten kunnen bewonderen: Doaa El Adl (Egypte), Victoria Lomaska (Rusland), Amany Al Ali (Syrië), Mar Mar Maremoto (Mexico), Rachita Taneja (India) en Ann Telnaes (VS).

Bewonder in de expo zeker ook de gigantische mural van Victoria Lomasko. "The Changing of Seasons" is de muurschildering die Victoria maakte in de maand na haar vlucht uit Rusland. Het schilderij vertelt het verhaal van het recente verleden, het heden en een wenselijke toekomst, voorgesteld als herfst, winter en lente.

Bekijk hier alvast de trailer.

ACTIE STEMPELKAARTJES LOKALE ECONOMIE

Het Cartoonfestival en de lokale handelaars geven je deze zomer opnieuw driemaal kans om prijzen te winnen. Het principe is simpel: doe jouw aankoop bij een lokale handelaar, laat het Cartoonfestival-postkaartje daar afstempelen en kom met je volledig ingevulde kaart naar het Cultuurcentrum Scharpoord.

Draai aan het cartoonrad en je weet onmiddellijk of je een prijs hebt gewonnen. Heb je geen geluk, niet getreurd, want je maakt nog steeds kans op de weekprijs geschonken door één van de deelnemende lokale handelaars. Of wie weet win je op het einde van het Cartoonfestival wel de fantastische hoofdprijs! Hou de website en sociale media dus de komende weken in de gaten.

FAMILIEVRIENDELIJK FESTIVAL

Kinderen kunnen deze zomer hun creatieve skills bijschaven tijdens de workshops op het Cartoonfestival. Deze gaan telkens door van maandag t.e.m. vrijdag van om 14, 15 en 16 uur. Inschrijven kan aan de balie van het festival of telefonisch op het nummer 050 630 439.

We maken binnenkort het weekprogramma bekend! We zullen artistiek werken rond sterke vrouwen zoals Frida Kahlo, Kusama, Coco Chanel, Niki De Saint Phalle & Jane Goodall.

Aan de hand van het uitgebreide doeboekje ontdekken kinderen bovendien de thematentoonstelling op een speelse manier. Hierin vind je ook een leuke Vlieg-zoektocht terug.

SPEELGOEDMUSEUM

Ontdek de unieke samenwerking tussen het Cartoonfestival en Speelgoedmuseum Mechelen. Bewonder 16 bijzondere stukken in de expo, een spiegel van de realiteit in de vorm van speelgoed doorheen de tijd. Vanaf onze kindertijd is de keuze van ons speelgoed al sterk bepaald door gender, variërend van soldaatjes tot een strijkijzer.

Meer informatie

Cultuurcentrum Scharpoord - Maxim Willemspad 1 8300 Knokke-Heist
8 juli - 27 augustus

Gratis toegang
T 050 630 430 – cartoonfestival@knokke-heist.be