Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Cartoonfestival Knokke-Heist 2020

Door het Coronavirus zal het 59 steCartoonfestival dit jaar niet plaatsvinden in de tent aan het Heldenplein zoals oorspronkelijk gepland.  Maar een hele zomer lang niet lachen? Geen optie! Het Cartoonfestival transformeert tot een gloednieuw concept: een outdoor event als fietsroute doorheen Knokke-Heist met als nieuw thema ‘Allemaal samen’. Deze cartoons worden momenteel speciaal gemaakt door meer dan 10 cartoonisten in België waaronder Eva Mouton, Lectrr en Niet nu Laura. Je kan de cartoons ontdekken via een mooie fietstocht langs 40 hilarische cartoonspots, voornamelijk gesitueerd langs de vernieuwde speelpleinen in Knokke-Heist, want we zijn uiteindelijk een familievriendelijk festival.

Cartoonspots? Dat zijn die borden waar iedereen een uniek fotomomentje kan maken met zijn hoofd door een cartoon, ken je ze nog? In Scharpoord, ´t Zwin, Museum Sincfala en het For Freedom musem ontdek je de winnaars en geselecteerden van de Grote Prijs Knokke-Heist Gouden Hoed & Press Cartoon Belgium.

10 genomineerden maken kans op de Gouden Hoed 2020

De 10 genomineerden van de Grote Prijs Knokke-Heist Gouden Hoed zijn bekend.Een vijfkoppige vakjury, onder leiding van Chris Dusauchoit, selecteerde uit ruim 3800 cartoons, de 10 kanshebbers op de geldprijs van €5000 en eeuwige cartoonroem. De voorzitter kreeg professionele ondersteuning van cartoonisten Steven Degryse (Lectrr) en Floor Denil. Daarnaast mochten zanger Tom Helsen, sopraan Astrid Stockman en Toon Horsten (Standaard uitgeverij) oordelen over de cartoons. De jury was unaniem over de 10 laureaten die ofwel uitblonken op het vlak van tekenkwaliteit of gewoon een goede grap brachten.  De winnaars van de Gouden, Zilveren en Bronzen Hoed zullen dit jaar bekend gemaakt worden op 27 juni 2020. 

Daarnaast werden ook 100 cartoons geselecteerd die deze zomer te zien zullen zijn tijdens het 59ste Cartoonfestival. 

Knokke-Heist is voor de 59ste keer gastheer van de internationale cartoonisten en daarmee is de Gouden Hoed de oudste cartoonwedstrijd ter wereld. Na al die jaren blijkt de wedstrijd nog steeds bijzonder populair, want ruim 679 cartoonisten uit meer dan 85 landen namen deel aan De Grote Prijs Knokke-Heist. In totaal werden er 3800 cartoons ingestuurd. Dat zijn er ruim 1500 meer dan vorig jaar. 

Terugblik op 2019