Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Alle vragen over het Coronavirus beantwoord

Sinds 1 juli is fase 4 van het afbouwplan van kracht.

Sommige activiteiten blijven verboden omdat ze ofwel een te nauw contact tussen mensen of massabijeenkomsten met zich meebrengen. Je mag wel opnieuw naar het strand. Alle regels en maatregelen over het strand in Knokke-Heist kun je hier nalezen. 

Alle algemene informatie staat gebundeld op www.vvsg.be.

Er wordt heel wat gecommuniceerd over het Coronavirus maar dan vooral in het Nederlands. Heel wat info en veelgestelde basisvragen zijn nu ook beschikbaar in andere talen dankzij de Vlaamse overheid. Ken je mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn, stuur hen dan deze link door of print de poster of fiche in hun taal af en steek het bij hen in de bus.

De nationale maatregel is: blijf zoveel mogelijk thuis! Lokale handelaars leveren ook aan huis, raadpleeg hier de lijst of shop via www.shopinuwkot.be voor zowel lekkere maaltijden als retail producten. Zo steun je bovendien ook de lokale economie. Wil je alvast je favoriete handelaar steunen met een waardebon? Dat kan op www.comerse.be

Algemene principes

Infolijnen

Alle info vind je op http://info-coronavirus.be of bel het callcenter van de Federale overheid op 0800 14 689. 

Voor vragen over economie kan je bellen naar het nummer 0800 12 033.

Voor vragen over hulp aan Belgen in het buitenland: 02 501 4000

Hulplijn 1712 is een professionele hulplijn voor burgers met vragen over geweld. Tijdens de coronacrisis verwacht hulplijn 1712 een toename van conflicten en geweld in gezinnen. De professionele 1712-hulpverleners staan klaar om meer oproepen hierover te beantwoorden en zullen tijdens de coronacrisis de telefoon en chat blijven bemannen.

Algemeen

Voor deze nieuwe fase zijn bepaalde basisregels van toepassing.Voor het individuele gedrag zijn er zes gouden regels:

 1. De hygiënemaatregelen blijven essentieel;
 2. Buitenactiviteiten moeten waar mogelijk de voorkeur krijgen. Waar nodig moeten ruimtes voldoende worden verlucht;
 3. Er moeten extra voorzorgsmaatregelen worden genomen voor mensen die tot een risicogroep behoren. Er wordt een charter opgesteld voor ouderen die vrijwilligerswerk doen om hen wat meer duidelijkheid te geven over de activiteiten die ze veilig kunnen doen;
 4. De veiligheidsafstand blijft gelden, behalve voor mensen binnen hetzelfde gezin, voor kinderen tot en met 12 jaar onderling en voor mensen met wie er nauwer contact is, d.w.z. de uitgebreide bubbel. Wie de veiligheidsafstand niet kan respecteren, moet een mondmasker dragen;
 5. Het is mogelijk om wekelijks met tien verschillende personen nauwer contact te hebben, bovenop de gezinsleden (de uitgebreide persoonlijke bubbel). Dit is een individueel recht. Deze tien personen mogen elke week veranderen.
 6. Groepsbijeenkomsten zijn beperkt tot maximaal tien personen, inclusief kinderen. Dit geldt voor alle bijeenkomsten, ongeacht of ze thuis of buitenshuis plaatsvinden (bijvoorbeeld in het park of op restaurant).

 

Meer info of vragen: www.info-coronavirus.be/nl/faq/ of telefonisch 0800 14 689

Specifieke informatie kan je vinden op www.info-coronavirus.be. 

  Hulp aanbieden

  Wil je graag als vrijwilliger aan de slag? 

  De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, lokken een golf van solidariteit uit in Vlaanderen en ook in Knokke-Heist.

  Om dit georganiseerd te krijgen wordt de vrijwilligerscentrale meer dan ooit een infopunt rond vrijwilligerswerk. We verzamelen zowel vraag als aanbod.

  Volgende werkwijze wordt hiervoor toegepast:

  Wil je graag als vrijwilliger aan de slag?

  • Zoek het niet te ver, bevraag eerst je buren en familie, misschien hebben zij wel hulp nodig
  • Indien je je als vrijwilliger wilt inzetten, kan je contact opnemen met de vrijwilligerscentrale tijdens weekdagen van 8.30 tot 17 uur op het nummer 050 630 430 of via mail: vrijwilligerscentrale@knokke-heist.be
  • Het is belangrijk dat je je zeker eerst registreert op het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk, voor de gratis verzekering via deze link. De vrijwilligerscentrale kan je helpen bij deze registratie.
  • Houd rekening met alle belangrijke preventieve voorzorgsmaatregelen en doe geen vrijwilligerswerk indien je niet in goede gezondheid verkeert!

   

  Heb je nood aan iemand om jou te helpen?

  • Bevraag eerst je familie en buren, burensolidariteit is in deze tijden het best.
  • Indien je toch nood hebt aan iemand die jou kan helpen met noodzakelijke taken, waarbij  geen fysiek contact nodig is, kan je contact opnemen met de vrijwilligerscentrale tijdens weekdagen van 8.30 tot 17 uur  op het telefoonnummer 050 630 430 of via mail: vrijwilligerscentrale@knokke-heist.be
  • Indien je nood hebt aan specifieke sociale diensten kan je contact opnemen met het Sociaal Huis op dit nummer: 050 530 906 of mailen naar socialehulp@knokke-heist.be

   

  Wil je weten wie er thuislevering en/of afhaaldienst organiseert?

  Deze lijst kan je raadplegen via deze link  en kan opgehaald worden in het stadhuis op afspraak op het nummer 050 630 372. Deze lijst wordt voortdurend geüpdatet.