Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Alle vragen over het Coronavirus beantwoord

De Nationale Veiligheidsraad heeft op vrijdag 24 april het exitplan voorgesteld. Sinds 4 mei werden enkele maatregelen versoepeld. Welke dat zijn, lees je in de FAQ en het ministerieel besluit dat je hieronder kan raadplegen. Alle algemene informatie staat ook gebundeld op www.vvsg.be.

Op deze website wordt antwoord gegeven op de meest gestelde vragen, specifiek voor Knokke-Heist. Ook via 0800 11 151 kan je terecht voor vragen, specifiek voor Knokke-Heist.

Er wordt heel wat gecommuniceerd over het Coronavirus maar dan vooral in het Nederlands. Heel wat info en veelgestelde basisvragen zijn nu ook beschikbaar in andere talen dankzij de Vlaamse overheid. Ken je mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn, stuur hen dan deze link door of print de poster of fiche in hun taal af en steek het bij hen in de bus.

De nationale maatregel is: blijf zoveel mogelijk thuis! Lokale handelaars leveren ook aan huis, raadpleeg hier de lijst of shop via www.shopinuwkot.be voor zowel lekkere maaltijden als retail producten. Zo steun je bovendien ook de lokale economie. Wil je alvast je favoriete handelaar steunen met een waardebon? Dat kan op www.comerse.be

Algemene principes

Infolijnen

Alle info vind je op http://info-coronavirus.be of bel het callcenter van de Federale overheid op 0800 14 689. 

Voor vragen over economie kan je bellen naar het nummer 0800 12 033.

Voor vragen over hulp aan Belgen in het buitenland: 02 501 4000

Hulplijn 1712 is een professionele hulplijn voor burgers met vragen over geweld. Tijdens de coronacrisis verwacht hulplijn 1712 een toename van conflicten en geweld in gezinnen. De professionele 1712-hulpverleners staan klaar om meer oproepen hierover te beantwoorden en zullen tijdens de coronacrisis de telefoon en chat blijven bemannen.

Algemeen

 • De elementaire hygiënemaatregelen blijven noodzakelijk; 
 • Thuisblijven blijft de norm; 
 • Enkel de toegestane verplaatsingen (naar het werk gaan wanneer telewerk onmogelijk is, naar de apotheker gaan, naar de post gaan, etenswaren aankopen, tanken, …) mogen worden gedaan; 
 • Sociale contacten moeten zo veel mogelijk beperkt worden. Meer specifiek moet een mix van verschillende leeftijden worden vermeden; net als een mix van verschillende sociale kokers (groepen) die voorheen niet met elkaar in contact kwamen. Wanneer contacten niet vermeden kunnen worden, dienen de social distancing maatregelen maximaal gerespecteerd te worden. In situaties waarin dit niet gegarandeerd kan worden moeten andere passende maatregelen toegepast worden (het dragen van een mondmasker…). 
 • Indien de grootouders in de gekozen bubbel van 4 personen zit, mogen ze op de kleinkinderen passen. Op voorwaarde dat ze niet tot de risicogroep (65+, slechte gezondheid, …) behoren. 

 

Het geheel van de maatregelen is van kracht tot en met 7 juni met uitzondering van: 

 • Niet essentiële reizen vanuit en naar België zijn verboden tot en met 8 juni 2020 
 • Schoolreizen van meerdere dagen zijn verboden tot 30 juni 2020 
 • Er zullen geen beroeps- en amateursportcompetities plaatsvinden tot en met 31 juli 2020 
 • Evenementen van culturele, maatschappelijke, feestelijke, folkloristische, sportieve, toeristische en recreatieve aard zijn verboden tot en met 30 juni 2020 

Alle ondernemingen die goederen of diensten aanbieden aan consumenten mogen openen voor het publiek, met uitzondering van: 

 • de massagesalons; 
 • de wellnesscentra, met inbegrip van sauna’s; 
 • de fitnesscentra; 
 • De casino’s, speelautomatenhallen en wedkantoren.  
 • Voor bovenstaande ondernemingen zijn diensten aan huis eveneens niet toegelaten. 
   

Het wordt aanbevolen om aankopen te doen in een stad of gemeente dichtbij de woonplaats of werkplek. Er wordt individueel gewinkeld. Een uitzondering wordt gemaakt voor een volwassene die minderjarigen die onder hetzelfde dak wonen of een persoon die nood heeft aan begeleiding vergezelt.  

De inrichtingen die tot de horecasector behoren, zijn gesloten voor het publiek.  
Voor wat betreft de restaurants zijn enkel maaltijdleveringen en maaltijden om mee te nemen (take-away) toegestaan tijdens de gebruikelijke openingsuren. Indien klanten buiten moeten wachten dienen de maatregelen van social distancing gerespecteerd te worden. Het terrasmeubilair moet naar binnen gebracht worden.  

De hotels en aparthotels mogen open blijven met uitzondering van hun eventuele restaurants, bars, eethoeken, seminariezalen en andere gemeenschappelijke ruimtes. Voor wat betreft een foodtruck, kippenkraam, ijskraam,… een individuele ambulante activiteit mag worden uitgeoefend op de gebruikelijke plaats (of gebruikelijke traject) mits voorafgaande toelating van de gemeentelijke overheid.  

Markten met 50 of minder kramen, die op regelmatige basis (dagelijks, wekelijks, tweewekelijks) georganiseerd worden, kunnen plaatsvinden. 

Recreatieve en toeristische woningen (vb: vakantiehuisje, camping, B&B, vakantieparken, AirBnB, …) moeten sluiten. De permanente bewoners van dit soort woningen mogen uiteraard hier blijven wonen. Dit geldt ook voor permanente bewoners van een mobiele caravan.  

Het dragen van mondmaskers is verplicht:  

 • Op het openbaar vervoer vanaf het betreden van  de luchthaven, het station, op het perron of een halte in de bus, de (pre)metro, de tram, de trein of elk ander vervoersmiddel dat door een openbare overheid wordt georganiseerd voor gebruikers van 12 jaar en ouder. 
 • in de scholen vanaf 15 mei 2020 voor personeel en leerlingen vanaf 12 jaar. 
 • Het wordt sterk aanbevolen in openbare ruimte en in winkels. 

 

Fysieke activiteiten zijn toegestaan op voorwaarde dat ze worden uitgeoefend: 

 • alleen 
 • in het gezelschap van personen die onder hetzelfde dak wonen, daarmee worden ook bedoeld leefgroepen en hun begeleider uit jeugdvoorzieningen die onder hetzelfde dak verblijven;  en/of in het gezelschap van maximum twee steeds dezelfde andere personen met respect van een afstand van 1.5 meter tussen elke persoon. 
 • Trainingen en contactloze sporten beoefenen in de openlucht zijn toegestaan indien georganiseerd door een club of een vereniging met een groep van maximum 20 personen, steeds in aanwezigheid van een trainer en met social distancing tussen elke persoon.  
 • Toegang tot kleedkamers, gemeenschappelijke douches en cafetaria’s is nog altijd verboden. 

 

Openbare speeltuinen mogen terug openen. De overheden organiseren zelf het toezicht dat ze noodzakelijk achten. 

Meer info of vragen: www.info-coronavirus.be/nl/faq/ of telefonisch 0800 14 689

Specifieke informatie kan je vinden op www.info-coronavirus.be. 

  Hulp aanbieden

  Wil je graag als vrijwilliger aan de slag? 

  De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, lokken een golf van solidariteit uit in Vlaanderen en ook in Knokke-Heist.

  Om dit georganiseerd te krijgen wordt de vrijwilligerscentrale meer dan ooit een infopunt rond vrijwilligerswerk. We verzamelen zowel vraag als aanbod.

  Volgende werkwijze wordt hiervoor toegepast:

  Wil je graag als vrijwilliger aan de slag?

  • Zoek het niet te ver, bevraag eerst je buren en familie, misschien hebben zij wel hulp nodig
  • Indien je je als vrijwilliger wilt inzetten, kan je contact opnemen met de vrijwilligerscentrale tijdens weekdagen van 8.30 tot 17 uur op het nummer 050 630 430 of via mail: vrijwilligerscentrale@knokke-heist.be
  • Het is belangrijk dat je je zeker eerst registreert op het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk, voor de gratis verzekering via deze link. De vrijwilligerscentrale kan je helpen bij deze registratie.
  • Houd rekening met alle belangrijke preventieve voorzorgsmaatregelen en doe geen vrijwilligerswerk indien je niet in goede gezondheid verkeert!

   

  Heb je nood aan iemand om jou te helpen?

  • Bevraag eerst je familie en buren, burensolidariteit is in deze tijden het best.
  • Indien je toch nood hebt aan iemand die jou kan helpen met noodzakelijke taken, waarbij  geen fysiek contact nodig is, kan je contact opnemen met de vrijwilligerscentrale tijdens weekdagen van 8.30 tot 17 uur  op het telefoonnummer 050 630 430 of via mail: vrijwilligerscentrale@knokke-heist.be
  • Indien je nood hebt aan specifieke sociale diensten kan je contact opnemen met het Sociaal Huis op dit nummer: 050 530 906 of mailen naar socialehulp@knokke-heist.be

   

  Wil je weten wie er thuislevering en/of afhaaldienst organiseert?

  Deze lijst kan je raadplegen via deze link  en kan opgehaald worden in het stadhuis op afspraak op het nummer 050 630 372. Deze lijst wordt voortdurend geüpdatet.