Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Red levens met een AED-toestel

Een schokkend cijfer: meer dan 80%  van de Vlamingen biedt géén eerste hulp wanneer ze vlak naast hen iemand zien bezwijken aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Investeren in zelfredzaamheid is dus letterlijk van levensbelang.  Het gemeentebestuur van Knokke-Heist voorziet daarom in verschillende automatische externe defibrillatoren (AED).

Een automatisch externe defibrillator of AED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen. Het AED-toestel geeft daarbij gesproken instructies in het Nederlands en het Engels. Het helpt je door de reanimatie tot professionele hulpverleners het van je overnemen. Vroeger mochten alleen artsen en speciaal opgeleide verpleegkundigen een defibrillator bedienen. Sinds 2007 mag iedereen een AED categorie 1 gebruiken. Het toestel bepaalt volledig autonoom of een elektrische schok het slachtoffer kan helpen. Kan een schok niet helpen, dan schokt het toestel niet. Het is dus onmogelijk om het toestel verkeerd of onnodig te gebruiken.

Waar hangen de AED-toestellen?

Het gemeentebestuur voorziet drie toestellen die voor iedereen 24/24 uur beschikbaar zijn. Ze hangen buiten in een groene metalen kast aan de gevel van gemeentelijke gebouwen en zijn te gebruiken zonder code. Deze kast is aangesloten op het wifi-netwerk en binnenin voorzien van de nodige verwarmingselementen zodat ook in de winter het elektronische apparaat op kamertemperatuur wordt gehouden. Van zodra iemand het toestel uit de kast neemt, wordt het hulpcentrum 112 automatisch verwittigd zodat ook de hulpdiensten meteen ter plaatse kunnen komen.

 • Inkom toerismekantoor kant Lichttorenplein
 • Inkom stadhuis Knokke op het Alfred Verweeplein 1
 • Ter hoogte van het Cultuurcentrum Scharpoord, naast de schuifdeuren kant bibliotheek Meerlaan
   

Na de werkzaamheden aan het Museum Sincfala komt in het voorjaar van 2020 ook in de Pannenstraat nog een groene kast met AED te hangen.

Daarnaast hangen er ook vijf toestellen in de gemeentelijke sportcentra. Deze toestellen zijn enkel bereikbaar tijdens de openingsuren van de centra.

 • Inkom sportcentrum Molenhoek in Westkapelle tussen deur sportzaal en brandhaspel
 • Inkom sporthal Laguna in Duinbergen naast de toiletten
 • In sporthal De Stormmeeuw in Knokke tussen inkom grote sportzaal en de gang met de kleedkamers
 • In stadion Olivier in Knokke ter hoogte van de kleedkamer 12-13
 • In stadion Taeye in Heist ter hoogte van de nutsgebouwen

Nog eens zes toestellen hangen aan de EHBO-posten. Deze posten zijn enkel open tijdens de zomer tijdens de openingsuren van de reddingsposten en enkel beschikbaar voor de hulpverlener van dienst, niet voor het publiek.

 • EHBO-posten
 • Strandhulppost Heist strand Heldenplein
 • Strandhulppost Duinbergen strand Duinbergenlaan
 • Strandhulppost Duinbergen strand Lentelaan
 • Strandhulppost Albertstrand Zwaluwenlaan
 • Strandhulppost Knokke Lichttorenplein
 • Strandhulppost Het Zoute strand Zeewindstraat

 

Kijk hier waar je de AED-toestellen vindt in onze gemeente.

Naast de initiatieven van het gemeentebestuur, zijn er nog tal van private initiatieven. Zo hangen er ook AED-toestellen ter hoogte van ondergrondse parkings, grootwarenhuizen of private sportaccommodaties… De lijst met geregistreerde AED’s in België vind je hier: https://www.health.belgium.be/nl/e-services/automatische-externe-defibrillatoren-aed

Gratis app eerste hulp

Het Rode Kruis zet volop in op zelfredzaamheid, onder andere met behulp van een nieuwe, gratis app 'Eerste hulp - Rode Kruis’. De app vervangt de eerstehulplessen niet, maar stelt iedereen in staat om thuis zelf de basis van eerste hulp te leren of om in geval van nood op te zoeken wat er moet gebeuren. Zowel bij banale verwondingen, zoals een bloedneus of een schaafwonde, als bij ernstige ongevallen is het belangrijk om snel en correct te kunnen reageren.

Naast eerstehulpkennis biedt de app ook een handig overzicht van waar je het dichtsbijzijnde AED-toestel vindt. Dagelijks worden 30 Belgen getroffen door een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Gemiddeld 5 à 10 % van hen overleeft dit. Wordt een slachtoffer onmiddellijk gereanimeerd en krijgt hij binnen de eerste 3 tot 5 minuten een stroomstoot toegediend met een AED, dan stijgt de overlevingskans met 50 tot 70 %. Je kunt deze app downloaden via deze link: https://www.rodekruis.be/nieuws-kalender/nieuws/gratis-app-eerste-hulp/

Bij het Rode Kruis afdeling Knokke-Heist kun je ook terecht voor een eerstehulpopleiding. Daar komt de werking van een AED eveneens aan bod.
EHBO cursus Rode Kruis: vorming@knokke-heist.rodekruis.be , T 050 62 57 71