Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Kneistival

GRATIS pop- en rockfestival

Kneistival is een gratis muziekfestival in Knokke-Heist. Op het Heldenplein, vlakbij het prachtige strand kan je genieten van een waanzinnige sfeer en bruisende concerten van lokale, nationale en internationale bands. Van vrijdag 19 juli tot en met zondag 21 juli, telkens vanaf 19:30 uur. Op zaterdag 20 juli is er ook een kidsnamiddag vanaf 14 uur.

VRIJDAG 19 JULI

20 uur: Iskander Moon

De 22-jarige Zelzatenaar Iskander Moens heeft er ondanks zijn jonge leeftijd al een uitgebreid muzikaal parcours op zitten. Hij was de afgelopen 2 jaar actief als producer, sessie-muzikant en songwriter voor onder andere Mooneye, The Starlings, Ibe, Camille, Lea Rue en Yves Paquet. Tegelijkertijd timmerde Iskander in alle stilte aan de weg als solo-artiest. Als Iskander Moon wil hij simpele, integere popsongs brengen met pakkende teksten, gezongen van achter zijn ivoren toetsen/piano. Denk Bon Iver, Chris Martin, James Bay en Tom Odell. Ongetwijfeld een buitengewoon mooie opener voor deze editie!

21 uur: Admiral Freebee

Admiral Freebee zet de viering van het 20-jarig bestaan van zijn naamloze debuutplaat verder! Een Belpop-klassieker van formaat! Exact 20 jaar later heeft het album nog geen gram aan actualiteit of luisterplezier ingeboet en volgden er nog heel wat sterke platen. Bovendien is zijn eerste passage op Kneistival ook exact 20 jaar geleden, dus kon de admiraal op deze editie niet ontbreken.

22:30 uur: Thumpasaurus (USA)

In the beginning there was...Thump! Thumpasaurus is een krankzinnige vijfkoppige Amerikaanse punk/funkband. De band brengt een ijzersterke liveperformance met bakken energie en een vleugje absurditeit. Dit samen met hun witte jumpsuits vormt een excentrieke live-ervaring. Welcome to the Thumpaverse!

23:30 uur: Surprise Closing Show

Omdat onze bezoekers op dit uur meestal nog goed in form zijn, hebben we nog een fijne verrassing in petto als afsluiter van deze eerste festivaldag.

ZATERDAG 20 JULI

14 uur: Playbackshow

Als voorprogramma voor De Ketnetband organiseren we dit jaar een muziekshow gebracht door kinderen! 6 lokale jonge helden pakken het podium over om te playbacken of live te zingen op hun favoriete nummer! Kom tijdig naar het festivalterrein om hen aan te moedigen zodat deze 6 artiesten een onvergetelijk moment beleven!

14:30 uur: De Ketnetband

Wie zin heeft in een Ketnetfeestje, is opnieuw meer dan welkom op de kidsnamiddag van Kneistival. Jong en oud kan meebrullen met alle bekende hits in een onvergetelijke, swingende en knettergekke show. Ketnet-helden Gloria, Imea, Gio, Maarten, Lotte en Jasper vormen samen De KetnetBand. Tijdens een optreden geven er telkens 3 van de leden het beste van zichzelf op het podium.

19:45 uur: Green Crow Collective

Ons land is een baldadig balorkest rijker, en Green Crow Collective is de naam. Zanger-gitarist Roeland Vandemoortele zocht en vond gezellen in de multi-instrumentale violist Andries Boone (Guido Belcanto, Tijs Vanneste), bassist Mathias Moors (Mr. Paul & The Lowriders, The Antler King) en drummer-acteur-fotograaf-wat-ook-niet Bert Huysentruyt (Gorki, Het Zesde Metaal) Het soort mannen waar een mens van denkt: waar vínden ze de tijd om nog een band te beginnen?

De heerlijk ontsporende songs zijn met zwier opgestoken middenvingers tegen de regeltjes in het leven en in de muziek. Niet tégen een ander, maar net vóór heel veel. Vrijheid, speelplezier en de versterkers op elf.

21 uur: De Mens

De Mens bestaat 32 jaar. De koningen van de Nederlandstalige no nonsense-rock komen het op Kneistival voor uw oren en ogen uitleggen. Een stomend concert waarin de band scherper dan ooit kracht en kwaliteit combineert. Zalig meeleven met hits zoals “Dit is mijn huis”, “Jeroen Brouwers (schrijft een boek)”, “En in Gent” en “Irene”. Veel meer woorden zijn onnodig, hier moet je bij zijn.

22:30 uur: Hellmut Lotti Goes Metal

Helmut Lotti heeft zich in zijn reeds 30 jaar durende carrière al aan verschillende muziekgenres gewaagd. Een genre dat hij nog niet verkend had/ Metal!!! Althans, tot september 2022. Want toen nam Helmut voor rockzender Radio Willy de hit ‘Run To The Hills’ van Iron Maiden onder handen. En toen ging het balletje rollen: de video ging viral en Lotti speelde zijn metalshow op meerdere grote festivalweides en concertzalen in de Benelux. Verwacht op Kneistival een uitgebreid hardrockrepertoire met al zijn favorieten uit het genre, waaronder classics van AC/DC, Motörhead, Scorpions én natuurlijk Iron Maiden.

ZONDAG 21 JULI

20 uur: Jack Vamp & The Castle Of Creep

Jack Vamp won StuBru's Nieuwe Lichting in 2023 maar gooide hun muziekstijl na deze glorieuze victorietocht helemaal om. Hun vibe neemt zowel je heupen als je hart mee en geeft een kaleidoscopische weergave van Arthur Boussirons innerlijke leefwereld. De sound doet denken aan '80 tunes met een aanstekelijke nu-soul sound, en een groove die knipoogt naar Marvin Gaye, Flying Lotus en Funkadelic.

21 uur: Flemming (NED)

Vernoemd naar de zanger van Queen is het geen wonder dat Flemming Freddie Viguurs, bekend als FLEMMING, een passie heeft voor muziek. Met zijn debuutsingle Amsterdam zette hij de toon in de hitlijsten met een nieuw, fris & uniek geluid. In het najaar van 2022 bracht hij zijn debuutalbum Flemming uit, wat 15 weken aansluitend op nummer 1 in de Spotify hitlijsten heeft gestaan. Hits zoals "Automatisch", "Terug Bij Af", "Champions League" tonen dat deze Noorderbuur over bakken talent beschikt. Ondertussen moesten heel wat podia van de grootste festivals in Nederland eraan geloven en deze topper is dit jaar gewoon te zien op Kneistival!

22:30 uur: Les Truttes

Les Truttes presenteren ‘The Tremendously Royal Unbelievable Theatre Tour’! Een nieuw en betoverend totaalspektakel. Het majestueuze ‘T.R.U.T.-theater’ opent zijn deuren voor een verbluffend schouwspel waar de grenzen van entertainment vervagen. Les Truttes nemen je ook deze keer mee op een muzikale reis vol verrassingen, waarbij geen enkel genre veilig is voor hun unieke interpretatie. Elk nummer is onverwacht meeslepend, elke act ongedacht aangrijpend. Les Truttes zijn een hitmachine aan een moordend tempo, een genadeloze ‘live experience’.
Spectacular! Spectacular!
Komt dat zien!

PRAKTISCH

Waar is Kneistival?

Kneistival vindt plaats op het Heldenplein, vlakbij het strand. We zien je daar!

 

Hoe geraak je er?

Te voet of met de fiets is het festival het best te bereiken. Er zijn 300 extra fietsparkings voorzien rond het festivalterrein en wat is er beter als opwarming dan een heerlijke wandeling langs de Zeedijk?

Met de auto parkeer je best in de rand van Knokke-Heist of op de Elisabetlaan. Info over het parkeerplan, vind je hier.

Het evenement is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer maar de concerten duren wel langer dan de laatste bus of trein. Met de trein stap je af in station Heist, dan is het nog 10 minuutjes stappen naar het festivalterrein. Kom je met de flexbus of kusttram? Stap dan af aan halte Heldenplein, die ligt vlak naast het festivalterrein.

 

Openingstijden

De faciliteiten zijn open vanaf 19 uur en sluiten rond middernacht. Optredens zijn er om 20 uur, 21 uur en 22:30 uur. Na de concerten is er sfeervolle muziek.

 

Toegang

Er zijn 4 ingangen aan het festivalterrein. Aan elke ingang zal u vriendelijk gevraagd worden tassen, rugzakken te tonen aan de veiligheidsagenten. Volgende zaken zijn niet toegelaten op Kneistival:

Dranken, glas, spuitbussen, professionele video- en fotocamera's, drugs, wapens, voorwerpen met discriminerende en/of provocerende teksten en/of uitingen, slag-, steek-, vuur- of stootwapens of andere voorwerpen die als wapen zouden kunnen worden aangewend, voorwerpen die de veiligheid, gezondheid of welzijn van de bezoekers negatief kunnen beïnvloeden, vuurwerk, fakkels, en eender welk ander voorwerp dat door de organisatie als gevaarlijk kan worden beschouwd.

 

Kinderen

Kinderen zijn meer dan welkom op dit familiale festival. Op zaterdag is er tussen 14.30 uur en 16 uur een kinderprogramma voorzien. Op het festivalterrein zijn 2 infopunten die gekenmerkt worden door een muzieksymbool. Als ouder spreek je best op één van deze punten af met je kinderen als je ze vrij laat rondlopen op het terrein. Verloren gelopen kinderen worden naar de hulppost EHBO gebracht. Verder kunnen kinderen lege kneistivalbekers verzamelen en aan het inruilpunt inwisselen voor leuke Kneistivalgadgets.

 

Eten en drinken - Cashfree

Zelf eten of drinken meebrengen is niet toegelaten. Uitzonderingen zijn er voor water en voor babyvoeding. De 2 foodtrucks en 3 bars hebben een uitgebreid aanbod waar elke festivalganger zijn ding zal vinden. Consumpties op de drankkaart kosten 3 euro en zijn te betalen via bancontact of payconiq. Er wordt GEEN CASH aanvaard.

Ook dit jaar bieden we aan alle bezoekers en medewerkers gratis drinkwater aan. In samenwerking met AGSO waterbedrijf werden nieuwe waterleidingen gelegd die zullen aangesloten worden op een watertap aan de bar in de put. Wie dorst en zin heeft in een beker fris drinkwater, kan gratis zijn beker vullen bij Bar De Put.

 

Drank en Drugs

Op Kneistival schenken wij GEEN alcohol < 18 jaar. Aan de bar en op het festivalterrein wordt hierop streng gecontroleerd. Mensen die jonger zijn dan 18 jaar en betrapt worden op het drinken van alcohol of mensen die ouder zijn dan 18 jaar en betrapt worden op het doorgeven van alcoholische drank aan iemand van onder de 18, worden door een securityagent van het festivalterrein verwijderd.

Het is wettelijk verboden om drugs mee te nemen of te verlopen, dit geldt dus ook voor Kneistival.

 

Inclusief Kneistival

Kneistival wil zo gastvrij mogelijk zijn voor iedere bezoeker. Op het festival zijn alle voorzieningen aanwezig om grotendeels zelfstandig je weg te vinden. Er is een toilet voor rolstoelgebruikers op de Zeedijk en bovenop het bardeck is er een kijkplatform waar 8 rolstoelgebruikers (+1 assistent) voorrang krijgen. Let wel: dit is een voorrangszone, je kan hier niet voor reserveren. Om het makkelijker te maken, staat een steward aan de rolstoelramp die assistentie kan leveren. Deze persoon mag worden aangesproken voor assistentie op- en af de ramp indien dit gewenst is. Aanmelden voor deze zone, gebeurt bij voorkeur voor 20:30 uur.

Assistentiedieren zijn toegelaten indien ze wettelijk zijn geregistreerd.

Heeft u specifieke vragen, aarzel niet ons te contacteren via kneistival@knokke-heist.be

 

Gehoorbescherming

Aan de stand van "De Tuut Van Tegenwoordig" kan je gratis oordopjes krijgen of PartyPlugs kopen aan een democratische prijs.

 

Overnachten

Hotels zijn er op kruip-, wandel- of fietsafstand. Een overzicht kan je hier vinden. Boek tijdig je kamer want deze zijn in het hoogseizoen vroeg volboekt.

 

Zoeken jullie vrijwilligers?

Momenteel zoeken wij geen vrijwilligers voor Kneistival.

 

Wat doen jullie met gevonden voorwerpen?

Ben je iets kwijtgeraakt op het festival? Geef ons een seintje via onze socials of via kneistival@knokke-heist.be. Voorwerpen worden verzameld in het cultuurcentrum Knokke-Heist.

 

Beeldopnames & Persaanvraag

Er worden tijdens het evenement beeld- en/of geluidsopnames gemaakt door (of in opdracht van) artiesten en de organisatie. Met het betreden van het terrein ga je er mee akkoord dat deze beelden gebruikt mogen worden voor promotiedoeleinden door de organisatie, de artiesten en hun partners of sponsors. Kom je in die opnamen voor dan kun je geen aanspraak maken op enige vergoeding.

Wil u Kneistival in beeld brengen? Er worden een beperkt aantal fotopassen uitgereikt die u tot 30 april kan aanvragen via kneistival@knokke-heist.be

DUURZAAM FESTIVAL

Iedereen duurzaam

Kneistival streeft ernaar om een duurzaam & toegankelijk festival te zijn en doet nadrukkelijk inspanningen om de impact op het milieu tot een minimum te beperken. We kunnen dit niet alleen en vragen iedere bezoeker ons te helpen:

Laat geen herbruikbare bekers rondslingeren op het festivalterrein maar breng ze terug naar de bar of de inruilstand. Breng geen eigen afval mee op het terrein en sorteer afval correct in de voorziene afvaleilanden.

 

Wat doet Kneistival?
 • 45.000 herbruikbare bekers
 • Herstellen van het festivalterrein in zijn oorspronkelijke staat
 • Gebruik van een elektrische dienstwagen en elektrische heftrucks
 • Foodstanden ondertekenen charter met oa. gebruik van bio-producten en korte keten
 • Gebruik van ecologisch afbreekbare verpakkingen bij foodstanden en backstage
 • Cupkeepers in plaats van kartonnen bekerhouders
 • Hergebruik van gemeentelijk materiaal
 • Beperken van drukwerk door inzet op digitale marketing en CO2-neutraal drukwerk
 • Gebruik van eco toiletpapier via The Good Roll en eco reinigingsproducten
 • Crewshirts op eco-textiel
 • Selectieve inzameling bij opbouw, afbraak & tijdens het evenement
 • Minicontainerpark voor afvalverwerking in de backstage
 • 85% van de banners worden jaarlijks gewassen en gedroogd en opnieuw gebruikt.
 • We bieden de bezoekers gratis herbruikbare bekers aan.
 • Gebruik van stroomgroepen werd tot een minimum herleid.
 • Waar mogelijk maken we gebruik van Led-verlichting.
 • Gebruik van spaarknoppen op de sanitaire voorzieningen.
 • Afvalwater aangesloten op rioleringsnet.
 • Extra fietsparking voor 300 fietsen

onze partners