Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Tips voor tuiniers

Natuurlijk tuinieren

Een gezonde tuin zorgt ervoor dat je geen bestrijdingsmiddelen moet gebruiken, je planten worden sterk en resistenter. Onderstaande tips helpen je alvast op weg!

Recycleer je tuinafval

Takkenmuur
Een takkenmuur maken om van je grote hoeveelheden snoeihout af te geraken is een mooie en makkelijke oplossing. Eens je hebt beslist waar je je takkenmuur wilt zorg je voor stevige palen die je met een afstand van ongeveer een meter in de grond klopt. Zijn je takken over het algemeen korter dan een meter dan zet je ze wat dichter.

 

Je gooit de takken ertussen in de lengte en je stampt ze even goed aan. Omdat het hout verteert heb je altijd plaats om er nieuw snoeihout bij te leggen. Trouwens ook een ideale schuilplaats voor kleinere vogeltjes en egels.

Vlechtwerk
Een schutting van wilgentenen maak je best in de periode november tot eind april omdat de takken dan het meest buigzaam zijn. Nadat je de ondergrond hebt voorbereid door de ondergrond vlak te maken, planten, onkruid en losse wortels te verwijderen, kun je beginnen met het plaatsen van palen.

De palen moeten 60 tot 80 cm in de grond te komen staan, zo staan ze stevig en veilig tegen omwaaien. De afstand tussen de palen moet ongeveer 60 cm zijn om er goed te kunnen tussen vlechten.

De wilgentenen moeten altijd één kant op gevlochten worden. Als je van links naar rechts vlecht, leg je de dikkere kant van de paal achter de meest linkse paal. Zorg ervoor dat deze aan de linkerkant een beetje uitsteekt, anders heb je de kans dat de tak wegschiet achter de paal. Wikkel de wilgenteen net zo lang door tot de tak op is. Knip de wilgenteen net na een paal af zodat je geen rare uitsteeksels krijgt.

Gezonde bodem = minder plagen
Door compost te gebruiken in je tuin zorg je ervoor dat:

 • je planten zich ten volle kunnen ontwikkelen en resistenter worden tegen ziektes
 • de wortelgroei verbetert
 • je uitdroging van de bodem voorkomt
 • de planten geleidelijk aan van de nodige voedingsstoffen voorziet
 • humus (eindstadium van compost) opnieuw wordt aangevuld in de bodem wat een onuitputtelijke bron is van voeding

 

Wil je zelf dit magische goedje produceren, dan kun je composteren met een compostvat of een compostbak in de tuin.

Wat mag er allemaal gecomposteerd worden:

 • Keukenafval
  • Groente- en fruitafval
  • Eierschalen
  • Doppen van noten
  • Keukenrol
  • Koffiedik en filterzakje
    
 • Tuinafval
  • Haagscheersel
  • Snoeihout (versnipperd)
  • Gras
  • Plantenresten uit moestuin
  • Mest van planteneters
  • Onkruid
  • Hooi en stro
  • Bladeren

 

Wil je graag eens zien hoe het allemaal in zijn werk gaat, kom gerust eens langs in onze compostdemonstratieruimte in de Noordhinder op elke eerste zaterdag van de maand tussen 10.30 en 11.30 uur.

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist voorziet een subsidie van € 50 per compostvat/bak met een maximum van 2 vaten per domicilieadres.

Gezond gazon
Door het gebruik van compost in de tuin is er meer humus in de grond. Een tuingrond met voldoende humus droogt minder snel uit en de wortels van het gras vinden er vlot lucht en water. Mos krijgt hierdoor ook minder kans om uit te komen. Denk er wel aan dat als je gazon in de schaduw ligt dat de kans op mos sowieso groter is, dit kun je vermijden door op schaduwplekken bv. bosanemoon of vrouwenmantel te planten.

Om het gras goed te onderhouden bemest je best in het voorjaar (maart – begin april). Zorg dat je niet overbemest, dit zorgt voor overdreven grasgroei wat ziektes met zich meebrengt. Maai de eerste keer op 5 cm, verminder daarna stilaan tot 3 cm.

Mulchmaaien kan vanaf april tot eind september.

In de warmste maanden is het beter om wat hoger te maaien, de wortels van gras zijn kort en houden niet veel water op. Als het gras kort wordt gemaaid is er niet veel reserve en wordt het gazon bruin.

Kale plekken kun je inzaaien in september of oktober.

In november kun je een laatste maaibeurt doen op 4 à 5 cm wat mos zal helpen voorkomen. Strooi nu ook een laagje compost op het gazon wat zal zorgen voor een mooi gazon in de lente. Afgevallen bladeren verwijder je het best.

Tussen december en februari volstaat het om de afgevallen bladeren te verwijderen. Bekalk enkel wanneer nodig, overbekalking kan weer zorgen voor ziektes.

 

Een andere kijk op niet gewenste kruiden in het gazon

 

Onkruid liever kwijt dan rijk?

Bij de allereerste tekenen van de lente zie je ze al piepen, kleine groene beloftes van de komende lente en zomer. Je hebt ze niet geplant en toch komen ze elk jaar terug. Brandnetel, vogelmuur, paardenbloem, … en nog vele andere die voor vele mensen als ongewenst worden gezien. Wat we echter vaak vergeten, is dat hoe wij een tuin zien en hoe de natuur een tuin ziet een volledige andere zaak is. De natuur vindt elk stukje braakliggende grond een mogelijkheid om er iets op te laten groeien, terwijl de mens liever heeft dat dat stukje onbedekte bodem onbedekt blijft. Hierdoor grijpt men vaak naar pesticiden om die onkruiden voorgoed te laten verdwijnen. Hiermee wordt de bodem vervuild en vergiftigen we ons grondwater. Om onze gezondheid en de biodiversiteit rondom ons te verbeteren wordt het tijd dat pesticidenvrij tuinieren voor iedereen vanzelfsprekend is.

Onkruid voorkomen
Hou rekening met de gekozen planten en de standplaats, bloeitijd en grootte. Als er na het snoeien opeens een onbedekt stuk tevoorschijn komt, krijgt onkruid de kans om de kop op te steken. Zorg dat je alle plaatsen goed kunt bereiken om het onkruid te kunnen verwijderen.

Zorg met een bodembedekker of met een mulchlaag ervoor dat de grond tussen de planten en de struiken bedekt is. Zorg voor een variëteit in bodembedekkers, dit is niet alleen mooi maar zorgt er ook voor dat er bij uitbraak van een ziekte altijd een bodembedekker het wel nog goed doet. Onder paden en perken kun je eventueel een worteldoek aanbrengen.

Huis- tuin- en keukenmiddeltjes zoals azijn en zout tegen onkruid worden ook vaak gebruikt, maar helpen ze ook?
Azijn gebruiken zal er inderdaad voor zorgen dat kiemplantjes en jonge plantjes zullen afsterven maar is schadelijk voor de natuur. Maar het doodt niet alleen de plantjes maar is ook schadelijk voor bijtjes en andere plantbestuivende insecten.

Zout zal de hele plant doden maar kan ook planten in de omgeving doden. Door verzilting van de bodem kunnen zelfs bomen sterven wat uiteraard niet de bedoeling is.

Heet water over de planten gieten is wel een effectief en milieuvriendelijk middel. Het hete water moet direct contact hebben met de plant en zorgt ervoor dat eenjarigen volledig zullen sterven. Bij meerjarigen zoals de paardenbloem en brandnetel zal de wortel wel overleven na behandeling met heet water.

Onkruid als voedsel
In de natuur bestaat er niet zoiets als onkruid, elk plantje heeft zijn nut. Al is het maar om de grond te beschermen tegen uitdroging door teveel zonen tegen het wegwaaien bij teveel wind.

Maar wist je dat veel van dat “onkruid” heel erg nuttige planten blijken te zijn. Niet alleen zijn er veel van die plantjes gewoon eetbaar en ook lekker, vaak hebben ze ook een medicinale werking. Nog een uitstekende reden om dus absoluut geen pesticiden te gebruiken in je tuin, niet alleen omdat je dan de kans misloopt deze plantjes te kunnen gebruiken in je keuken, maar ook omdat je je eigen tuin hebt vergiftigd en niks nog eetbaar is uit je tuin.

Brandnetel is op z’n minst gezegd een superfood, boordevol magnesium, ijzer, calcium, mineralen en verschillende vitamines is het eigenlijk zonde om hem weg te gooien. Je kunt de blaadjes plukken tot voor de bloei en kunt ze als volgt gebruiken:

 • Gedroogd als thee
 • Klaarmaken zoals spinazie
 • Brandnetelchips: blaadjes inwrijven met olijfolie en op vetvrij papier leggen en laten drogen in de oven op 50°C