Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Samenwerking met Beeodiversity

In 2014 stapten het gemeentebestuur van Knokke-Heist en Beeodiversity samen in het bootje om het bijenproject in onze gemeente op te starten. Knokke-Heist bracht hierbij een primeur om als eerste gemeente bijen een rol toe te bedelen als milieubewakers. De gemeente stapte in een globaal, innovatief en zeer uniek project in samenwerking met de firma Beeodiversity onder leiding van Dr. Back Kim Nguyen, professor aan de universiteit van Luik. Hij geniet wereldfaam en is een expert in bijen en biodiversiteit.

Deze uitzonderlijke samenwerking richt zich tot een breed publiek en bestaat uit volgende onderdelen:
• Een bijen- en biodiversiteitscentrum in de tuin van CC Scharpoord met de focus op de werking van bijen en de rol die ze spelen in de biodiversiteit en in de voedselverscheidenheid.
• Meer dan 10 bijen- en biodiversiteitstuintjes waar scholen, inwoners en bezoekers van Knokke-Heist meer te weten komen over honingbijen en andere bestuivers.
• Twee fietsroutes en één wandelroute waarbij heel wat kan opgestoken worden over bijen, biodiversiteit, honingbloemen, bestuivers, vlinders, wilde bloemen, veldbloemen, ... Een kaart van de routes en een educatieve vragenlijst zijn verkrijgbaar bij de toeristische dienst.
• Een meer adequate groeninrichting van publieke ruimten, zowel in de versteende als open ruimte met inplanting van infoborden die het publiek toelichten en bewust maken over het belang van bloem en bij.

Met dit project wil Knokke-Heist, naast sensibiliseren en de biodiversiteit verder ontwikkelen, ook het milieu op een wetenschappelijke manier monitoren. Wat slechts weinigen weten is dat bijen zeer nuttig zijn om de ontwikkeling van het milieu op te volgen en te verbeteren. Door honing te verzamelen, verzamelen de bijen namelijk ook allerlei gegevens die na analyse heel wat interessante informatie opleveren voor een adequate milieumonitoring. Bijvoorbeeld over het type planten, de aanwezigheid van pesticiden, de hoeveelheid en kwaliteit van voedingsbronnen voor bestuivende insecten en het overlevingsvermogen van bijen, wat een uitstekende indicator van de algemene milieutoestand is.