Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Behaag het Houtland

Behaag het Houtland is een campagne van het Regionaal Landschap Houtland om autochtone hagen en heggen te promoten. Dit jaar kun je het plantgoed bestellen tot en met maandag 16 november en afhalen op:

Vrijdag 27 november 2020 van 13u tot 16u

Zaterdag 28 november 2020 van 9u tot 11u30

Plaats van afspraak is de parking van Tillegembos langs de Torhoutse steenweg t.h.v. nr. 432 – een plan vind je hier.

Vergeet niet aangepast vervoer te voorzien voor het transport van je plantgoed. Plantwortels drogen snel uit bij droog en winderig weer, voorzie dus een afgesloten vervoermiddel of voldoende bachen om het plantgoed af te dekken. Wacht ook niet lang met planten, of drijf de planten voorlopig in de grond als je niet meteen aan de slag kunt. Hou er ook rekening mee dat hoogstambomen al snel meer dan 3 meter lang zijn, een aanhangwagen is dus veruit de meest praktische oplossing in dit geval. Ook handschoenen zijn nuttig voor doornige struiken.

We zitten in de gezonde buitenlucht, maar houden het toch graag veilig voor iedereen en respecteren de geldende coronamaatregelen. We vragen je daarom alvast om een mondmasker mee te brengen en de nodige afstand te bewaren van andere mensen. Eventuele verdere afspraken zullen kort voordien of ter plaatse meegedeeld worden.

éénstijlige meidoorn

Streekeigen plantgoed?

Streekeigen planten zijn beter aangepast aan het klimaat en de bodems van het Houtland waardoor ze minder te kampen hebben met ziektes. Het gebruik van streekeigen planten is een eenvoudige manier om meer dieren aan te trekken in je tuin of weiland. Ze bieden bovendien een mooie en natuurlijke aanblik in elk seizoen. En tot slot: ze zijn goedkoop!

We bieden de courante streekeigen bomen en struiken aan. Hoogstamloofbomen kun je als solitair, bomengroep of rij aanplanten, hou daarbij voldoende afstand en hou in het achterhoofd het volume van de boom op volwassen leeftijd. Op die manier krijgt je boom alle ruimte om goed te ontwikkelen en zal dan ook beter bestand zijn in periodes van stress.

Fan van knotwilgen? We bieden pootstokken aan van Schietwilg. Plant deze stokken minstens 70 cm diep en zorg dat de stok goed contact maakt met de grond zodat de boom snel kan wortelen. De bast hier en daar beschadigen (niet ringen!) kan de beworteling stimuleren. Hou bij voorkeur een tussenafstand van 6 à 8 meter aan.

Het bosplantgoed kun je gebruiken om strakke hagen, losse heggen of weelderige bosjes aan te leggen. Gemengde aanplanten zijn altijd een meerwaarde voor de biodiversiteit. Als je gemengde hagen of heggen aanplant, doe dit dan groepsgewijs, bv. 3 à 5 planten van dezelfde soort bij elkaar. Gebruik onderstaande plantdichtheden om je hoeveelheden plantgoed in te schatten:

Haag: 3 à 4 planten per lopende meter (in 1 rij of 2 geschrankte rijen)

Heg: 1 à 2 planten per lopende meter (in 1 rij of 2 geschrankte rijen)

Houtkant of bosje: 1 à 2 planten per vierkante meter

Naast streekeigen bomen en struiken biedt het Regionaal Landschap Houtland je ook de kans om enkele soorten hoogstamfruitbomen zoals appelaars, perelaars, pruimelaars, kers- of kriekelaars en notelaars aan te kopen. Alle voorgestelde soorten zijn zelfbestuivend en kunnen dus ook als solitaire boom aangeplant worden. Alle bomen werden ook geselecteerd op ziekteresistentie. Je dient rekening te houden met een plantafstand van tien meter als je meer dan één boom wil aanplanten. Mocht je tien of meer fruitbomen wensen voor je boomgaard dan is het interessant om contact op te nemen met onze landschapsanimator. Hij kan je extra info geven over de aanleg en eventuele bijkomende soorten.

Mocht je komende winter overwegen een haag, heg, houtkant of (fruit)boom aan te planten, dan biedt het Regionaal Landschap Houtland je tegen interessante tarieven plantgoed aan. Wens je nog wat extra info over het beheer nadien? Op de website van Houtland vind je de verschillende beheerfiches.

Meer info of vragen?

www.rlhoutland.be - https://www.facebook.com/RegionaalLandschapHoutland/

Mail naar rlhoutland@west-vlaanderen.be of bel op 050 40 70 22