Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Houtland Zoemt: bestel je plantenpakket

Gezien we niet weten hoelang de coronadreiging zal duren, hou je best HoutlandZoemt.be in de gaten wat betreft de afhaalmomenten en –plaatsen.

Het afhaalmoment in Knokke-Heist wijzigt en gaat door op zaterdag 9 mei (niet langer 2 mei) van 10u tot 15u aan de Compostdemoruimte, parking einde Noordhinder te Heist. Mensen die reeds een pakket bestelden om af te halen op zaterdag 2 mei in Heist worden persoonlijk verwittigd.

 

Omdat veel bijen, vlinders en zweefvliegen het moeilijk hebben om in onze omgeving te overleven, organiseert Regionaal landschap Houtland de actie Houtland Zoemt! om de aandacht te vestigen op de nood aan meer nuttige bloemen voor onze bestuivers.

Een veelzijdig nectar- en stuifmeelaanbod is cruciaal voor bijen en vlinders. Van vroeg in de lente tot laat in de herfst vliegen deze vlijtige beestjes rond op zoek naar voedsel voor hun nageslacht. Ze doen dit vaak in de directe omgeving van hun nestplaats. Wij kunnen ze een handje helpen door nestgelegenheid en voedsel te voorzien. Maak met andere woorden van je tuin een B&B voor bijen.

Jij kan dus zelf aan de slag, want alle tuinen samen vormen een aanzienlijk lint met veel kansen voor bijen en vlinders. Tover jouw tuin om tot een bloemenpracht en maak van het Houtland een bijenvriendelijk land. Ook een klein balkon of voortuintje kan perfect bijenvriendelijk ingericht worden. Je krijgt er veel bezoek voor in de plaats, de perfecte gelegenheid om van nabij kennis te maken met deze vlijtige vliegers. Daarom hebben we bij elke plant ook vermeld welke bezoekers je kan verwachten.

De planten worden door de leerlingen van  Vrije school Haverlo biologisch opkweekt. Op die manier steunen we ook een pedagogisch project. Voor de afhaalpunten wordt verder ook samengewerkt met BES, Velt Zedelgem en de Gemeente Knokke-Heist.

Het pakket bevat volgende 14 planten.

 • Kattenstaart (2x)
 • Chinese bieslook (1x)
 • Stijf ijzerhard (1x)
 • Koninginnekruid (1x)
 • Venkel (1x)
 • Wilde margriet (2x)
 • Hartgespan (2x)
 • Smeerwortel (2x)
 • Salie (2x)

Je kan ook meerdere pakketten bestellen om zo een grotere oppervlakte of grotere plantengroepen te bekomen. Op de www.houtlandzoemt.be vind je per soort een uitgebreide beschrijving met foto.

 

Plantenpakket bestellen

Een pakket van 14 vaste planten kost 22 euro. Bestellen kan via www.houtlandzoemt.be tot 3 dagen voor het gewenste afhaalmoment.

Dit jaar kunnen de pakketten afgehaald worden op volgende locaties en tijdstippen:

 • KNOKKE-HEIST: zaterdag 9 mei (10u-15u) – Compostdemoruimte, Parking einde Noordhinder, 8301 Heist
  • Het afhaalmoment in Knokke-Heist wijzigt en gaat dus door op zaterdag 9 mei (niet langer 2 mei) van 10u tot 15u aan de Compostdemoruimte, parking einde Noordhinder te Heist. Mensen die reeds een pakket bestelden om af te halen op zaterdag 2 mei in Heist worden persoonlijk verwittigd.
 • BRUGGE: donderdag 30 april (13u30-15u30) / vrijdag 8 mei (13u-18u) / Bloemendag Haverlo zaterdag 9 mei (9u-12u & 13u-16u) / vrijdag 15 mei (13u30-15u30) - Vrije school Haverlo, Weidestraat 156, 8310 Assebroek
 • BEERNEM: vrijdag 8 mei (14u-19u) / zaterdag 9 mei (9u-13u) – Biowinkel BES, PC Sint-Amandus, Reigerlostraat 10, 8730 Beernem
 • ZEDELGEM: zondag 3 mei (10u-17u) – Biomarkt VELT - Kasteel van Loppem, Steenbrugsestraat 26, 8210 Loppem

 

Gezien we niet weten hoelang de coronadreiging zal duren, hou je best HoutlandZoemt.be in de gaten wat betreft de afhaalmomenten en plaatsen.

 

Houtland zoemt! is een organisatie van Regionaal landschap Houtland, met de medewerking van Provincie West-Vlaanderen, Vrije School Haverlo, BioBES, VELT Zedelgem en de gemeente Knokke-Heist.

Voor meer info kun je terecht bij: