Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Katten

De kat als huisdier

Katten zijn heel boeiende huisdieren. Maar passen ze ook bij jou en je familie? De volgende vragen geven een idee of katten bij je passen.

  • Kan je er mee leven dat je kat niet op schoot komt liggen of niet graag geknuffeld wordt?
  • Kan je er mee om dat een kat af en toe muizen of vogeltjes mee naar huis brengt?
  • Ben je bereid de komende 15 à 20 jaar voor je kat te zorgen?
  • Ben je zeker dat er niemand in je gezin allergisch is voor katten?
  • Is iedereen in het gezin enthousiast om een kat te nemen?
  • Heb je er 40 à 50 euro per maand voor over om je kat te verzorgen?
  • Kan je de kat naar een pension doen of oppas aan huis voorzien als je op vakantie bent?
  • Wil je tijd en moeite besteden aan je kat?
  • Ben je bereid meerdere kattenbakken, krabpalen en andere kattenspullen in huis te zetten?
  • Wil je je kat de vrijheid geven om te gaan en staan waar ze wil, ook als je niet thuis bent?

Als je op één of meer van deze vragen ‘nee’ hebt geantwoord, dan zijn katten waarschijnlijk geen geschikte huisdieren voor jou en je gezin. Katten zullen niet voldoen aan je verwachtingen of passen niet bij je levensstijl;

Ben je toch van plan om een kat als huisdier te nemen, dan biedt de volgende website http://www.huisdierinfo.be/zoogdieren/katten heel wat informatie over het houden van een kat als huisdier.

Let op: het aanschaffen en houden van een kat houdt heel wat verplichtingen in:

 

Zwerfkatten

Zwerfkatten zijn katten die geen eigenaar hebben en die al een tijdje op straat leven. Ze zijn vaak mensenschuw en kunnen voor overlast zorgen, gaande van opengescheurde vuilniszakken tot lawaai- en geurhinder.

Vangen, sterilisatie/castratie en terugzetten (TNR-methode: trap-neuter-return) is een efficiënte en diervriendelijke oplossing om het probleem van zwerfkatten aan te pakken. Deze methode is effectiever dan wegvangen. Wegvangen creëert een vacuüm dat na verloop van tijd weer opgevuld wordt door nieuwe katten. In plaats van minder katten worden het er juist meer. Het vangen en doden van dieren is dus zinloos. Door ze terug te plaatsen, maar er ook voor te zorgen dat ze zich niet meer kunnen voortplanten, ontstaat er een beheersbare groep die minder overlast bezorgt en na verloop van tijd kleiner wordt.

In de gemeente Knokke-Heist worden zwerfkatten gevangen door middel van speciale vangkooien. Ze worden overgebracht naar een aan het zwerfkattenproject deelnemende dierenarts en worden gecontroleerd op ernstige ziekten door middel van een bloedtest. Indien de verwilderde kat in goede gezondheid verkeert, wordt ze naargelang het een kater of kattin betreft, respectievelijk gecastreerd of gesteriliseerd. Ernstig zieke katten worden geëuthanaseerd. De behandelde katten worden nadien weer uitgezet op de plaats waar ze gevangen werden.

Het vangen van de katten en het nadien terugplaatsen, wordt uitgevoerd door leden van de vzw Knokke(n) voor Dieren, die de katjes geschikt voedsel geven (aangepast aan het aantal katten) en van de nodige beschutting voorzien. Deze dieren zijn vaak te herkennen door een knip in het oor.

Het zwerfkattenproject in Knokke-Heist loopt als sinds 2001. De eerste jaren werden er 100-200 katten behandeld per jaar. Vanaf 2006 worden er elk jaar een 50 à 60 behandeld.

Zijn er zwerfkatten in je buurt, dan kan je dit melden op onderstaande gemeentelijke dienst. Beschrijf duidelijk de locatie waar de katten zitten en vermeld je contactgegevens.