Knokke-Heist bezoeken als toerist?

To do's in de tuin: augustus

Gazon

Kom je terug van een reis en staat je gras zeer lang, weersta dan de verleiding om alles eens goed kort te zetten. Maai eerst in de hoogste stand en een paar dagen erna wat korter.

Wat kun je planten?

Paaslelies en narcissen kunnen nu worden geplant, hou er echter rekening mee dat als je ze in het gazon plant dat je het gras tot 6 weken na de bloei niet mag maaien als je volgend jaar opnieuw bloemen wilt.

Gouden regel bij het planten van bloembollen is dat je de bol 3 x zo diep moet planten als de hoogte van de bol (of een putje van ongeveer 10 cm).

We denken vooral in de zomer aan de bloemen en de bijtjes maar ook in de herfst hebben de bijtjes nog voedsel nodig. Je kunt dus nu bloembollen planten die in de herfst bloeien zoals: cyclamen, herfstkrokus, herfstnarcis, Sternbergia en Nerine, dit zorgt ervoor dat de bijtjes ook nog in de herfst terecht kunnen in jouw tuin.

Tweejarige planten zoals viooltjes, vergeet-me-nietjes, madeliefjes, muurbloemen en duizendschoon kun je nu planten.

Onderhoud en voorbereiding

  • Uitgebloeide bloemen nog steeds verwijderen
  • Zaden kun je deze maand nog steeds verzamelen, laat ze goed drogen en bewaar ze afgesloten op een droge plaats
  • De bloemen van de lavendel kunnen worden gesnoeid, de plant zelf niet te kort snoeien anders komt hij de winter niet goed door
  • De hagen kunnen worden gesnoeid als je ze graag strak hebt tijdens de winter
  • Klimhortensia kan na de bloei tot tegen de muur worden gesnoeid
  • Let op bij rozen deze maand voor schimmelaantastingen, grijp onmiddellijk in en gebruik een alternatieve behandeling zoals:
    • Spuiten met een natuurlijk extract: knoflook-, soja- en ui-extracten zijn milieuvriendelijke alternatieven voor chemische bestrijdingsmiddelen. “Knoflookthee” maak je door 5 knoflookbollen in stukjes te snijden en te overgieten met 1 liter kokend water. Laat dit 24 uur trekken en zeef dan het mengsel. Voeg 3 later water roe en spuit de thee dagelijks over de plant
    • Schimmel bestrijden met brandnetels: neem 75 gram jonge brandnetelblaadjes met 1 liter drinkwater en laat het 3 à 4 dagen trekken bij een 20-tal graden. Zeef het middel en verdun het 5 keer. Spuit het dagelijks op de planten.

Stekken

Van kuipplanten zoals geraniums en fuchsia’s kun je nu stekken nemen. Je neemt sterke kopstekken van een tiental cm, verwijder hiervan de onderste bladeren en snij de stek schuin af net onder een bladknoop. Zet de stek in een potje met zaai- en stekgrond, geef water en bedek de pot met plastic. Na ongeveer 3 à 4 weken hebben de stekken wortels en kun je ze planten in potgrond. Geraniums zijn niet vorstbestendig.

Welke bijvriendelijke planten bloeien er?

beemdkroon; altheastruik; aster; bijenboom; gewone braam; clematis; cosmos; dahlia; dropplant; duivelswandelstok; duizendknoop; echte guldenroede; herfstanemoon; honingboom; ijzerhard; grote kattenstaart; rode klaver; witte klaver; klokje; komkommerkruid; koninginnenkruid; koolzaad; blauwe korenbloem; wilde liguster; gewimperde linde; vaste lupine; luzerne; madeliefje; wilde marjolein; moerasspirea; muskuskaasjeskruid; ooievaarsbek; paardenbloem; prachtkaars; purperklokje; reukerwt; salie; scharnierbloem; slaapmutsje; slangenkruid; gewone smeerwortel; sneeuwbes; sporkehout;  stokroos; struikklimop; struikveronica; tandzaad; toorts;  zonnebloem; rode zonnehoed; zonnekruid.

Dieren in de tuin.

In augustus zou onze tuin nog moeten gonzen van bedrijvigheid van vlinders, bijen en hommels.

Ook deze maand kan het nog dat je vogeljongen aantreft in je tuin, een vogeltje heeft namelijk meerdere broedsels per jaar. Kijk dus altijd eerst vooraleer je je hagen scheert of grote werken doet!

Wist je dat?

We sluiten af met een weetje.

Wist je dat ... men in bepaalde streken van China planten van stuifmeel moet voorzien met behulp van penselen? Bijen zijn daar uitgestorven door ernstige milieuproblemen?