Knokke-Heist bezoeken als toerist?

To do's in de tuin: Juli

Omschrijving

Gazon

Om rosse plekken in je gazon te vermijden, weerhoud jezelf ervan om je gazon kort te gaan maaien. Kort gras is niet bestand tegen droogte, de wortels van gras groeien pas dieper als het gras wat langer is. Maai je het gras te kort is er dus veel kans dat je de wortels beschadigt, en weg is het groene kleurtje...

Last van engerlingen in het gazon? Dit betekent dat er niet genoeg biodiversiteit in je gazon is, en dus geen natuurlijke vijanden. Bestrijd ze op een ecologische manier door aaltjes te gebruiken in je gras. Aaltjes of nematoden zijn microscopisch kleine wormpjes die parasiteren in de engerling en ze doden.  Er bestaan trouwens ook aaltjes die je kunt gebruiken tegen de buxusrups.

Wat kun je planten?

Steek de bollen van de herfsttijloos deze maand in de grond om dit jaar vanaf september te kunnen genieten van de bloemen. Let op de plantafstand van een 15-tal cm, steek de bollen 10 cm diep.

Tweejarige planten zoals viooltjes, vergeet-me-nietjes, madeliefjes, muurbloem; duizendschoon kunnen nu worden gezaaid.

Herfsttijloos

Onderhoud en voorbereiding

Geef je bloembakken dagelijks water en blijf overal de uitgebloeide bloemen weghalen, de plant blijft anders energie steken in het aanmaken van zaad.

Als je voor de langste dag je hagen niet hebt geschoren, kan het nu ook nog.

Verzamel je eigen zadenmengeling uit je tuin:

  • Voor alle zaden gelden dat ze rijp en droog moeten zijn voor je ze oogst
  • Je vindt ze op de plek van de bloem of er net onder, bij stokrozen oogst je de zaaddozen van onderaan de stengel
  • Sommige zaden zijn zo klein als een zandkorrel, andere zo groot als een boon
  • Neem enkel zaden van sterke, gezonde planten
  • Spreid de zaken uit op een dienblad en zet er onmiddellijk de naam bij
  • Zeef het zaad na het drogen en bewaar ze in een papieren zakje met de naam erop

Stekken

Nu kun je zomerstekken nemen van kruiden zoals citroenverbena, salie, tijm, ... de stekjes moeten zo'n 7 cm lang zijn en in stekgrond worden gezet. Een maand later is er wortel aan gekomen en kun je ze in potten planten.

Vanaf half juli is het ideaal om stekken te nemen van sierheesters zoals laurierkers, kardinaalsmuts, broodboom; hortensia, …

 

Plagen

Heb je last van aangevreten dahlia's? De kans is groot dat de dader oorbeesten zijn, vang ze door een bloempot op te vullen met stro en omgekeerd op een bamboestok te zetten, na hun vreetbui kruipen de oorbeesten gegarandeerd in de potten die je dan kunt vrijlaten bij een eventuele bladluizenplaag, het oorbeestje is namelijk verzot op bladluizen. Ook het lieveheersbeestje eet dagelijks zo’n 80 bladluizen op, bloemen zoals de korenbloem trekken lieveheersbeestjes aan.

Welke bijvriendelijke planten bloeien er?

beemdkroon; bieslook; gewone braam; cosmos; dropplant; duivelswandelstok; duizendknoop; echte guldenroede; ijzerhard; grote kattenstaart; rode klaver; witte klaver; klokje; komkommerkruid; koolzaad; blauwe korenbloem; kruipende kardinaalsmuts; wilde liguster; gewimperde linde; vaste lupine; luzerne; madeliefje; wilde marjolein; moerasspirea; muskuskaasjeskruid; muurbloem; ooievaarsbek; paardenbloem; prachtkaars; prachtklokje; purperklokje; reukerwt; salie; scharnierbloem; slaapmutsje; slangenkruid; gewone smeerwortel; sneeuwbes; sporkehout; stokroos; struikklimop; struikveronica; tandzaad; wilde tijm; toorts; winterlinde; zonnebloem; rode zonnehoed;

Dieren in de tuin

Voorzie water nabij de nestkastjes, ook voor de dieren zijn het droge maanden.

Wist je dat?

We sluiten af met een weetje.

Wist je dat ... een gifvrije tuin niet alleen goed is voor de bijen maar ook voor kikkers en voor egels?