Knokke-Heist bezoeken als toerist?

To do's in de tuin in mei

Niet iedereen heeft een enorme tuin, soms moet je al tevreden zijn met een klein tuintje of terras. Maar wat als je dat klein stukje kon omtoveren in een groen paradijsje? Al gehoord van een verticale tuin?

Laat je muur begroeien door een klimplant

Laat de muur van je terras of tuintje begroeien met een bij-vriendelijke klimplant, verwijder enkele tegels en vervang het zand door aarde. Klimplanten die zichzelf vasthechten zijn bv. klimop, wingerd en klimhortensia. Andere mooie klimplanten die een paradijsje zijn voor bijen en vlinders zijn bv. vuurdoorn, klimroos, winterjasmijn, clematis, druif, …. Deze hebben wel begeleiding nodig want ze klimmen niet zelf. Meer info en inspiratie vind je hier.

Een muur vol kruiden

Maak een “Green wall” door mooie plantenpotten op te hangen aan de muur. Hang ze in een rek, met steunen of zet ze op één of meerdere houten planken.

Geef een oude pallet een mooi kleurtje en maak er een kruidenrek van. Sluit de onderkanten af met een plankje, doe er uiteraard aarde in en vul ze op met bv. basilicum, peterselie, oregano, tijm, lavendel, …

Een gelijkaardig idee is om oude fruitkistjes op te hangen waarin je dan je potten met kruiden kunt zetten.

Kunst in de tuin

Voor de creatieve mens is er nog een laatste ideetje, namelijk een tuin in een kader. Je neemt verschillende kaders in de stijl die je zelf leuk vindt en je haalt het glas en de achterkant eruit. Niet nu stevig kippengaas vast op de achterkant en plant een verscheidenheid van mossen en sedum in je kader. Trek het kippengaas open of duw het toe tot alle plantjes erin vast zitten. Om water te geven haal je wel best het kader van de muur.

Gazon

Gemillimeterd gras en strakke buxushagen zijn onderdeel van een typisch Vlaams gazon. Als gekken wordt er bekalkt en bemest, en nee absoluut geen onkruid tussen het frisse groene gras, dus worden ook nog eens de herbiciden erbij gehaald. Weinig of geen vlinders, bijen, kevers, sprinkhanen dus ook minder kikkers, padden en zangvogels.

En wat als… je daar nu eens gewoon mee ophield en van jouw tuin een paradijsje maakt vol biodiversiteit? Om echt gezond groen gras te krijgen moeten we af van die wekelijkse maaibeurt, zo krijgt je gras de kans om dieper te wortelen en is het beter bestand tegen droogte en plagen. Omarm je luie zelf en laat je gras groeien! Het aantal maaibeurten mag je verminderen tot 1 keer per maand, hoogstens 1 x per 3 weken voor wie het echt niet kan laten, en laat het op minstens 10 cm staan.

Yes, you can!

Wat kun je planten in mei?

Als je bloembakken staan hebt kun je ze nu vullen en dan nog het liefst met bijenvriendelijke planten. Ideale planten om in bloembakken te zetten zijn tandzaad, kerstroos, altheastruik, muurbloem en veronica.

Als je een border hebt plant dan bloeiende zomerbollen in potten zoals Dahlia en anemoon om lege gaten in de border op te vullen.

Vul lege plaatsen in de tuin op met bodembedekkers zodat alles snel toegroeit, wieden hoeft dan ook al niet meer.  Zet bloeiende bodembedekkers zoals vetkruid (sedum), bosaardbei, maagdenpalm, kruipend zenegroen en hertshooi.

Onderhoud en voorbereiding tuin

Snoeien en verwijderen:

Voor je de haag, klimplant of struik snoeit controleer je best eens als er geen nesten in zitten. Ontdek je een nest, stel de klus dan zo lang mogelijk uit. 

  • Buxus knip je na half mei in vorm
  • Uitgebloeide bloemen van voorjaarsbollen verwijderen, het loof laat je rustig afsterven
  • Uitgebloeide bloemen van rododendron stelselmatig uithalen
  • Uitlopers van vaste planten die andere planten dreigen te verstikken verwijderen
  • Snoei de groene takken weg van bomen en bontbladige heesters (zoals struikheide) zodat ze niet gaan overheersen
  • Planten in de border van vorig jaar die het nog steeds niet goed doen, haal je beter uit, ze staan daar duidelijk niet op hun plaats

Tips voor een tuin vol biodiversiteit:

  • Maak een mini-vijver in een ijzeren teil of grote bloempot, inspiratie kun je opdoen op Pinterest
  • Maak een drinkplaats voor bijen en vlinders

Wat bloeit er in mei van bijvriendelijke planten?

aardbei, appel, bieslook, wilde boshyacint, gewone braam, Bulgaarse ui, cosmos, eénstijlige meidoorn, gewone ereprijs, hulst, kievitsbloem, kiwibes, rode klaver, witte klaver, komkommerkruid, koolzaad, madeliefje, mispel, muurbloem, ooievaarsbek, paardenbloem, peer, tandzaad, tijm, veldesdoorn, gewone vlier, vuurdoorn, Japanse wijbes, fluitenkruid, prachtklokje, slaapmutsje, slangenkruid, rozemarijn, gewone smeerwortel, sporkehout.

Wist je dat ...?

We sluiten af met een weetje!

 

Wist je dat…paardenbloemen een week langer laten bloeien geen drama is?

 

Bronnen: zakboek voor de bijentuin, Velt, Pinterest