Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Gastheerschap Zwinstreek

Zwinstreek

De Zwinstreek is een troef die we willen bekend maken bij alle bezoekers. We willen hen wegwijs maken in het vlakke land, doorsneden door grote en kleine kanalen, met toeristische Zwinstadjes zoals Sluis en Damme. Of de mooie, stille polderdorpjes als Oostkerke, Lissewege, Ramskapelle en Hoeke. Ook de Zeeuws-Vlaamse stadjes Aardenburg en Oostburg en de kleinere kernen zoals Retranchement, Cadzand en Groede zijn niet te versmaden. Wie liever in een bruisende kustplaats verblijft, kan dat in Cadzand-Bad, Breskens, Knokke of Heist.

Hoeve –en streekproducten uit de Zwinstreek

Hoeveproducten zijn producten die je rechtstreeks bij de boer kan kopen. Het kunnen zowel verse producten zijn zoals melk, eieren, aardappelen, groenten en fruit, als verwerkte producten zoals yoghurt, platte kaas, boter, kaas, fruitsap en confituur. Elk product is uniek en vertelt een eigen verhaal. Door het directe contact met de boer is hij dan ook de aangewezen persoon om je dit verhaal mee te geven (definitie VLAM).

Streekproducten zijn streekspecialiteiten en worden zo door de bewoners en door mensen van andere streken of landen erkend en geprezen (definitie VLAM).

Ben je op zoek naar enkele typische producten van de streek? Spring op de fiets en rij rond in de regio op zoek naar producten met een verhaal; bijv. bij landbouwers uit de streek, bij bakkers en slagers, bij de lokale bierhandelaar, in restaurants, …

Er zijn ook verschillende websites die producten bundelen. Hieronder vind je alvast enkele sites waar je al heel wat lekkers uit de Zwinstreek kan terugvinden.

Hoeve- en/of streekproducten kunnen soms ook worden herkend aan bepaalde (erkende) logo’s.

Cursus gastheerschap

Via een cursus “Gastheerschap Zwinstreek” in het kader van het Europees Intereg-project REECZ (Recreatie en Ecotoerisme in de Zwinstreek) konden de deelnemers hoeve- en streekproducten voorstellen. Via volgend document (Hoeve en streekproducten gastherenzwinstreek_brochure.pdf) kan u een overzicht downloaden van deze producten. Let wel, deze lijst bevat niet ALLE hoeve- en streekproducten uit de Zwinstreek. Er komen steeds nieuwe producten bij.