Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Herinrichting tramomgeving thv Maurice Lippensplein

Projectomschrijving

Het gemeentebestuur gaat in samenwerking met de vervoersmaatschappij De Lijn de omgeving van de keerlus van de tram aanpakken ter hoogte van het Maurice Lippensplein te Knokke.

Door deze werken
- wordt de keerlus van de tram kleiner en op één niveau gebracht;
- wordt het perron toegankelijker gemaakt;
- wordt er meer ruimte gecreëerd voor voetgangers;
- wordt er meer ruimte gecreëerd voor fietsenstallingen;
- worden de logische looplijnen voor de reizigers beter gestructureerd.

Ontwerpplan

Globale fasering en timing

De spoorwerken starten op 9 september 2019.
De wegeniswerken starten op 30 september 2019.
Alle werkzaamheden zullen uitgevoerd zijn tegen het kerstverlof.

Voor de werken aan de tramsporen en de bovenleidingen is er nachtwerk voorzien op 16 september 2019 en op 14 oktober 2019.

Deze timing dient als richtinggevend aanzien te worden gezien de werken sterk afhangen van de weersituatie.  

Actuele toestand

De aannemer is bezig met het plaatsen van de noodperrons en het verplaatsen van de wissels. Aansluitend wordt gestart met de werkzaamheden voor het vernieuwen van de keerlus van de tram.

Verkeersmaatregelen

- In de Tramweg zal er:
  *) een tijdelijke tramhalte worden voorzien;
  *) niet geparkeerd mogen worden.
- Behalve tijdens het weekend zal het verkeer ter hoogte van de werfzone enkel kunnen gebruik maken van de linker rijstrook.
- Ter hoogte van de werfzone zal ook het fiets- en voetpad afgesloten zijn.
- Voor de fietsers is er de volgende omleiding voorzien:
  *) vanaf de Knokkestraat via de oversteekplaats ter hoogte van de verkeerslichten van het Maurice Lippensplein naar het oostelijk fietspad ter hoogte van de kerk in de richting van de Paul Parmentierlaan tot aan de Boudewijnlaan en vervolgens via de Boudewijnlaan naar de Meerlaan;
  *) vanaf de Meerlaan via de Boudewijnlaan en vervolgens via het fietspad langs de oostelijke zijde van de Paul Parmentierlaan tot aan de verkeerslichten op het Maurice Lippensplein langs waar via de oversteek de Knokkestraat kan bereikt worden. 
- Voor de voetgangers is er de volgende omleiding voorzien:
  *) vanaf de Knokkestraat via de oversteekplaats ter hoogte van de verkeerslichten van het Maurice Lippensplein naar het oostelijk voetpad ter hoogte van de kerk in de richting van de Paul Parmentierlaan alwaar dan kan overgestoken worden naar het noordelijk voetpad om vervolgens dan het oostelijk voetpad van de Koningslaan de Meerlaan kan bereikt worden;
- vanaf de Meerlaan via het oostelijk voetpad van de Koningslaan in de richting van het Maurice Lippensplein, alwaar na het oversteken van de Paul Parmentierlaan en het volgen van het voetpad langs de kerk ter hoogte van de verkeerslichten de Knokkestraat kan bereikt worden.
 

Praktische info

Er wordt gevraagd aan de bewoners om hun vuilniszakken tijdens de werken buiten de werfzone (bv. aan de hoeken van de straten) te plaatsen zodat de afvalophaling vlot kan verlopen. Er wordt gevraagd om dit tijdig te doen.