Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Rookmelders vanaf Nieuwjaar verplicht in elke Vlaamse woning

Wie in zijn woning nog geen rookmelders heeft gehangen, wacht daar beter niet te lang meer mee. Vanaf 1 januari 2020 moet elke woning in Vlaanderen namelijk uitgerust zijn met deze toestelletjes die het leven van jou en jouw dierbaren kunnen redden. 

Welke toestellen kopen?

Waar moet je nu op letten als je rookmelders koopt? Je moet vooral zien dat je een rookmelder koopt die tien jaar meegaat. Dat is niet alleen wettelijk verplicht, maar het maakt je ook het leven gemakkelijker

Als je een andere rookmelder koopt, met een vervangbare batterij, dan krijg je regelmatig irritante piepgeluiden die ervoor waarschuwen dat je de batterij moet vervangen. Rookmelders met een batterij die tien jaar meegaat, zijn heel gemakkelijk te vinden: je vindt ze in elke doe-het-zelfwinkel.  Wel moet je maandelijks een keer testen of ze nog werken, meestal gebeurt dit met een simpele druk op de knop.

Waar ophangen?

Het uitgangspunt is dat je minimaal één rookmelder per verdieping moet ophangen. Maar waar precies? Op de evacuatieweg tussen de slaapkamers en buitendeur. Op die weg moeten rookmelders hangen, op elke verdieping.

Concreet gaat het in de meeste woningen om de nachthal, zowel boven als beneden. “Als je op die plek rookmelders hangt en er ontstaat rook, krijg je onmiddellijk een alarm en kan je jezelf nog in veiligheid brengen. Dus als je maar twee rookmelders hangt, hang ze dan in de nachthal, zowel op het gelijkvloers als op de hogere verdiepingen.

Waar niet?

Maar eigenlijk kan je niet te veel rookmelders hangen. Je zou misschien spontaan ook denken aan de keuken, de badkamer of de garage omdat op die plekken snel vuur kan ontstaan. Maar dat zijn geen goede plaatsen om rookmelders te hangen omdat de toestellen daar heel vaak vals alarm kunnen geven. Het is beter om rookmelders in de aanpalende kamers te voorzien.

Daarnaast is het aangewezen om een rookmelder op te hangen in de kamer waar de droogkast eventueel staat, want dat is een plaats waar de brandweer heel vaak brand zien ontstaan. Een droogkast wordt namelijk heel warm en in combinatie met stof kan hier - zeker bij slecht onderhoud - snel brand ontstaan.

Tot slot is het ook aangewezen om een rookmelder op te hangen op de plek waar je je telefoon oplaadt, omdat het risico bestaat dat de batterij in brand vliegt. Hetzelfde geldt voor batterijen van elektrische fietsen, wanneer die opgeladen worden.

Het gevaar is niet extreem groot, maar het is gewoon heel belangrijk om in deze risicoruimtes rookmelders te voorzien.

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter