Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Buiten Beeld met Kris Demuelenaere

Driemaal per jaar organiseert het Cultuurcentrum Knokke-Heist met curator Luc Michils de expositie Buiten Beeld op het dakterras van Cultuurcentrum Scharpoord. Van 21 maart tot 16 juni 2019 stelt de Brugse kunstenaar Kris Demuelenaere er zijn abstracte beeldhouwwerken tentoon onder de titel Welcome to my world of Sculpture. Curator Luc Michils koos Kris voor zijn unieke beeldentaal. De sculpturen van Kris Demuelenaere zijn een fascinerende zoektocht naar een combinatie van massa en spanning, spontane lijnen en snedes, een spel van licht en schaduw, abstractie en eenvoud. Laat je meevoeren door zijn emotionele beeldentaal die je uitnodigt om te voelen, te bewonderen en eindeloos weg te dromen.

Biografie

Kris Demuelenaere (°1966 - Brugge) is van kleins af een creatieve doener. Timmeren, meubels maken, dingen uiteen halen, ze bestuderen, ze repareren … Hij is van nature nieuwsgierig, analyseert graag en houdt ervan om eigenhandig zaken te construeren. In zijn kindertijd ontkiemde zijn passie voor vormgeving, vakmanschap en kunst. Na zijn middelbare studies stond hij voor een moeilijke keuze. Hij twijfelde tussen productontwikkeling en economie. Als de gedoodverfde opvolger van het familiebedrijf was een artistieke opleiding niet echt een optie. Hij behaalde een masterdiploma in de economie en startte een succesvolle business carrière. Ondertussen bleef de creatieve microbe woekeren en groeide de drang om er effectief iets mee aan te vangen.

Van schilderij tot sculptuur

In 2003 startte Kris met een intensieve schildersopleiding bij 'Huis de Meester'. In een eerste fase schilderde hij vooral stillevens met het penseel. Toen exploreerde hij de mogelijkheden van het paletmes en evolueerde stilaan van figuratief naar abstract. De dikke lagen op het doek met de organische vormen en het abstracte lijnenspel zorgden voor een sculpturaal effect. Kris ontdekte een nieuwe dimensie en ging op zoek naar de tastbaarheid van de materie. De stap naar het beeldhouwen was gezet.

Iedere steen opent zijn eigen wereld

Het was meteen duidelijk dat natuursteen het medium zou worden waarmee Kris wou communiceren: letterlijk de dialoog aangaan met de unieke wereld die iedere steen in zich draagt en de steen als expressiemiddel gebruiken om met zijn vormentaal de toeschouwer aan te spreken. Textuur, volume, aders, lijnen, kleur … Geen enkele steen is identiek. Hij leent zich om een ontwerp om te zetten in een tastbare realisatie. Hij dicteert en stuurt het traject. Tijdens het beeldhouwen word je weggezogen in zijn universum. Het is ook de steen die het ritme oplegt waarmee je hem kan (mag?) bewerken.

Uitnodiging om weg te dromen

In zijn abstracte creaties gaat Kris Demuelenaere op zoek naar harmonie, geometrie, dissonanties en spanning. Hij creëert volumes, massa's, lijnen en snedes die spelen met licht, schaduw, beweging en proporties. Met uiterste zin voor perfectie laat hij dit creatieve proces uitmonden in een abstracte eenvoud die zich van alle kanten laat bewonderen. Ieder werk van Kris heeft een naam. Het is slechts een roepnaam die zonder te dwingen een richting aangeeft en iedereen uitnodigt om te kijken, om aan te raken en geraakt te worden, om weg te dromen bij een eigen verhaal.

 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter