Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Fietsveiligheid in de kijker met een vleugje West-Vlaamse humor

<< Ga je azo in de doenkerte fietsen… è je goat een accident èn hé >>

De zevende editie van de lokale campagne Ej me velo gezien!? wordt eentje om niet snel te vergeten. Niemand minder dan de Knokke-Heistse influencer Jietse Pauwaert zet samen met de lokale politie, gemeente Knokke-Heist en stad Damme zijn schouders onder het initiatief. “Ik voel me een trotse ambassadeur voor Ej me velo gezien!?”, zegt Jietse Pauwaert. “Met mijn tweets wil ik anderen doen lachen, maar ook een positieve boodschap uitdragen. Ook rijden met een verkeersveilige fiets valt hieronder. Ik doe zelf bijna alles met de fiets dus ik weet hoe belangrijk het is om goed zichtbaar te zijn in het verkeer. Ook als jeugdleider wil ik dat alle kinderen op een veilige manier thuisraken van de activiteit.”

Ej me velo gezien!?

De doelstelling van de lokale campagne is duidelijk: jonge fietsers aanmoedigen om te rijden met een verkeersveilige fiets en goed zichtbaar te zijn in het verkeer. “Rij je met een verkeersveilige fiets, dan krijg je van ons een tof gadget”, zegt Flore Ruysschaert van de Knokke-Heistse jeugdraad. “Lever je een extra inspanning om goed zichtbaar te zijn, bijvoorbeeld door het dragen van een fluohesje, dan maak je ook kans op een cinematicket of monkey light.”

Korpschef Steve Desmet bracht de campagne vorige week al een eerste keer onder de aandacht. Hij daagde ambassadeur Jietse Pauwaert uit op sociale media: “Jietse, wat zeggen moeders als de fiets van hun kind niet verkeersveilig is?” Jietse reageerde nog dezelfde dag met enkele grappige quotes, zoals ‘Ga je azo in de doenkerte fietsen… è je goat een accident èn hé'. Het filmpje is te bekijken op de Twitter- en Facebookpagina van de politiezone.

Het politieteam controleerde vorig jaar tijdens de donkere maanden 1.683 fietsers. In totaal reed een op de vijf met een verkeersonveilige fiets. Maar liefst 110 fietsen hadden geen of een defect fietslicht. Deze fietsers kregen een waarschuwing en moesten hun fiets binnen de week in orde stellen.

Preventieve controles

Begin november hield de lokale politie al preventieve fietscontroles in de Damse en Knokke-Heistse basisscholen. Het politieteam controleerde in totaal 730 fietsen. Bijna een op de drie was niet verkeersveilig. Maar liefst 78 fietsen hadden geen of een defecte fietsverlichting. “Vooral koersfietsen en mountainbikes vormen een probleem”, zegt politiewoordvoerster Isolde Van Eenooghe. “Ouders vergeten vaak dat ook een sportieve fiets bij duisternis uitgerust moet zijn met verlichting en reflectoren.”

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter