Knokke-Heist bezoeken als toerist?

46ste Canadese Bevrijdingsmars symbool voor 75ste Herdenking van de Bevrijding

 

Knokke-Heist is sinds de bevrijding door de Canadezen elk 1ste weekend van november in de ban van Canada. Op 1 en 2 november 1944 kwam een einde aan 4 jaar bezetting. Sedert 1945 stuurt het gemeentebestuur van Knokke-Heist jaarlijks een afvaardiging naar de militaire begraafplaats in Adegem als eerbetoon aan de gestorven Canadezen. Toen in 1974 de 2de Canadese Bevrijdingsmars werd georganiseerd door de heemkundige kring ‘Cnocke is hier’ kreeg deze herdenkingsplechtigheid wat meer allure door de aanwezigheid van een Canadees militair contingent. Dit jaar opnieuw wordt er gedurende het Canadees wandelweekend een militair wandelcontingent verwacht. Uit Canada komen jongeren van een school uit Kingston, Ontario, die samen met leerlingen van het Zwincollege zullen deelnemen aan de 33 km lange mars van Hoofdplaat naar Knokke.

Er is toezegging van beide ambassadeurs, van Nederland en België, die zullen meestappen op zondag 3 november 2019 .  Er komt eveneens familie van een Canadese veteraan die bij de bevrijding was 75 jaar geleden. De plechtigheden worden muzikaal omlijst door de For Freedom Pipes & Drums. De herdenkingsmis op zaterdag 2 november 2019 om 9.30 uur wordt opgeluisterd door de Koninklijke Harmonie St. Cecilia Heist', alsook de hulde op de begraafplaats in Adegem.

Voor de Canadamars op zondag 3 november 2019 staat de Scoutsband St. Leo paraat voor de begeleiding van de militairen vanaf de Sparrendreef- Zoutelaan naar het Monument en het Stadhuis. De militairen houden dus geen halt op het Oosthoekplein zoals vorige jaren.

Het protocollair gedeelte ligt in handen van Danny Lannoy en Dirk Overstraete, het marsgebeuren berust bij Philip Van Speybroeck van de 'Wandelende Noordzeeboys. De gemeentebesturen van Sluis en Knokke-Heist verlenen hun volle medewerking aan deze herdenkingsmars.

De organisatie en het ‘For Freedom’ museum vragen opnieuw om zoveel mogelijk Canadese vlaggen uit te hangen in het straatbeeld.

Programma :

Vrijdag 1 november 

14.00   EEDE - Hulde aan de 3 monumenten

15.00   AARDENBURG - Bloemenhulde bij de militaire graven

16.00   SLUIS - Optocht en hulde bij het monument der burgerslachtoffers

Zaterdag 2 november 

9.00   KNOKKE-Verzetsplein   Bloemenhulde

9.30   Herdenkingsmis H. Margaretakerk

11.15  ADEGEM Eerbetoon en bloemlegging Canadese militaire begraafplaats

Zondag 3 november   

8.00   HOOFDPLAAT  Hulde bij de herdenkingssteen

8.15   Vertrek  46ste Canadese Bevrijdingsmars

11.30  OOSTBURG   Bloemenhulde aan monument burgerslachtoffers

14.30  RETRANCHEMENT   Hulde aan Hickmanbrug

17.00  KNOKKE   Eerbetoon en hulde bij het Monument Burg. Desmidtplein

17.30   Stadhuis  Défilé- slotgebeuren

Vooraf inschrijven is noodzakelijk voor de 33 km Bevrijdingsmars

Inlichtingen:  www.wnzb.be /e-mail:  wnzb@skynet.be

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter