Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Bibbabbel met Margot Vanderstraeten op zondag 7 april

Margot Vanderstraeten is de schrijfster van Mazzel tov, een autobiografisch boek waarin ze haar ervaringen beschrijft als werkstudente bij een orthodox-joodse familie. Hierin schetst ze, als niet-joodse, een mooi eerlijk beeld van het dagelijkse leven en de tradities van de joodse gemeenschap. Margot schrijft ook columns, opiniestukken, diepgaande artikelen en interviews voor kranten en tijdschriften. Op zondag 7 april 2019 om 10 uur interviewt recensent Jooris Van Hulle deze veelzijdige Vlaamse auteur in de schouwburg van Scharpoord.

Leven en werk van Margot Vanderstraeten

Margot Vanderstraeten is schrijfster en journaliste. Ze studeerde af als vertaler Frans-Spaans aan het Hoger Instituut voor Vertalers en Tolken in Antwerpen. Margot financierde grotendeels haar opleiding zelf. Het is in die periode dat ze ook lesgeeft aan de joodse kinderen die een rol spelen in Mazzel tov. Na haar studie begon ze te werken als freelance copywriter en vertaler voor reclamebureaus en tijdschriften. Later verschenen haar diepzinnige artikelen en interviews vooral in de De Standaard en De Morgen. Naast haar journalistieke werk schrijft ze ook fictie.

Aanvankelijk publiceerde ze bij uitgeverij Querido de romans Alle mensen bijten en De Vertraging. In 2008 maakte ze de overstap naar uitgeverij Atlas met Schrijvers gaan niet dood, een interviewboek met foto’s van Stephan Vanfleteren. Daarna volgden de roman Mise and Place, het interviewboek Het geweten van onze strafpleiters en de roman Het vlindereffect. In 2017 pakte Atlas uit met de literaire non-fictie uitgave Mazzel tov en in 2018 de novelle Het zusje van de buurvrouw.

Prijzen en onderscheidingen

Met haar debuutroman Alle mensen bijten, ontving Margot Vanderstraeten de debuutprijs in 2002. Haar derde roman Mise en place was genomineerd voor de Halewijnprijs 2008. Maar het is haar roman Mazzel tov, waarin ze vertelt over haar leven als werkstudente bij een orthodox-joodse familie, die met de meeste aandacht ging lopen. Ze ontving hiervoor de Nederlandse E. du Perronprijs 2017 en de prijs voor het beste religieuze boek 2017 van de VUKPP. De krant De Belgische Standaard koos Mazzel tov als het beste non-fictieboek van 2017. De NRC zette het op de tweede plaats van de beste Nederlandstalige boeken van 2017. Mazzel tov bleef bijna een jaar lang in de bestverkopende boeken top10 van Vlaanderen staan en werd in één jaar tijd al aan vier buitenlandse uitgevers verkocht. Sinds de publicatie van Mazzel tov geeft de schrijfster vele lezingen in Nederland en België.

 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter