Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Vespa-Watch: nieuw meldpunt in de strijd tegen de Aziatische hoornaar

Onderzoekers van het INBO en de Universiteit Gent hebben een nieuw meldpunt, Vespa-Watch, ontwikkeld om de Aziatische hoornaar beter te kunnen bestrijden. Dit insect is een exotische wespensoort, afkomstig uit China dat tot 30 mm groot wordt. De eerste Aziatische hoornaar dook in België op in 2011. Sindsdien breidt de soort snel uit. Op zich vormt deze wesp geen grote bedreiging voor de mens maar wel voor de honingbijen. Deze wespen jagen in groep op bijenkasten en peuzelen de populatie op. De honingbij herkent hem niet als vijand en is gedoemd slachtoffer.

Meldingen bij Vespa-Watch

In het kader van de Week van de Bij roept het gemeentebestuur de bevolking nog eens uitdrukkelijk op om de uitbreiding van deze invasieve exoot binnen de perken te houden en de toekomst van onze inheemse bijen veilig te stellen. Door middel van waarnemingen te melden op https://vespawatch.be/ worden de nesten gecentraliseerd en door de brandweerlui van onze Hulpverleningszone vernietigd. Probeer nooit om zelf nesten te verwijderen. De Aziatische hoornaar kan net als elke andere wespensoort, zeer agressief reageren als hij verstoord wordt in zijn nest.

Europese hoornaar

Naast de Aziatische hoornaar is er ook een Europese soort. Die lijkt op het Aziatische broertje, maar is onschuldig. Daarom is het wel belangrijk dat de mensen het verschil kennen. De Aziatische hoornaar is kleiner, opvallend donkerder gekleurd dan de Europese hoornaar en heeft opvallende, gele pootjes.

Voor meer info: https://www.knokke-heist.be/milieu-en-natuur/dieren/Aziatische-hoornaar

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter