Knokke-Heist bezoeken als toerist?

7 tips om minder afval te produceren

De afvalberg verkleinen rust op ieders schouders. Ook jij zelf kan mee het verschil maken. We zetten zeven kleine tips op een rijtje die een grote impact kunnen hebben.

1. Maak van je brievenbus een no-go area

Met een “geen reclamedrukwerk a.u.b.” sticker krijg je geen reclamefolders meer in je brievenbus. Dat scheelt een hoop folders per brievenbus per jaar! Een gratis sticker kan je ophalen aan het onthaal van het stadhuis. Wil je de reclamefolders niet missen? Bekijk ze via een app of online.

2. Zet je boodschappenlijst op dieet en voer een restjesdag in

Jaarlijks gooien we ruim 40 kilo goed voedsel per persoon weg. Dat komt neer op 140 euro per persoon! Met slim kopen, koken en bewaren voorkom je voedselverspilling: check wat je nog in huis hebt, koop en kook niet meer dan nodig is en let op de houdbaarheidsdatum.

Door af en toe eens een restjesdag in te voeren, zorg je ervoor dat niks in je frigo ligt te rotten en dat alles opgegeten wordt. Zo voorkom je voedselverspilling, spaar je geld uit en ontdek je eens nieuwe gerechten waar je normaal nooit op zou komen. Let voor je iets weggooit ook op het verschil tussen ‘te gebruiken tot’ en ‘ten minste houdbaar tot’: dat laatste is slechts een adviesdatum voor producten die niet snel slecht worden zoals rijst. De kwaliteit van het product kan afnemen na deze datum, maar het is wel nog veilig om op te eten.

Weet je toch niet hoe hieraan te beginnen dan kan je dit najaar een workshop volgen rond koken met restjes. Voor meer info stuur een mail naar nme@knokke-heist.be.

3. Fix it

Kleding, fietsen, speelgoed en elektrische apparaten zijn met een klein beetje moeite zo gerepareerd. Zelf niet zo handig? Bezoek eens een Repair Café (https://repaircafe.org) bij jou in de buurt en ga samen aan de slag om jouw kapotte spullen gratis te repareren.

4. Tweedehands is duurzaam

In de kringwinkel of op internet vinden spullen waar jij op uitgekeken bent een nieuw baasje. Zelf iets nieuws nodig? Kijk eerst of je het tweedehands op de kop kunt tikken. Vaak zijn spullen die een ander niet meer nodig heeft, voor jou zo goed als nieuw.

De kringwinkel in Knokke-Heist kan je terugvinden in de Kursaalstraat 55, 8301 Knokke-Heist.

5. Delen en lenen

Hoe vaak gebruik jij een boormachine, plooitafel of partytent? Veel spullen heb je maar een paar keer per jaar nodig, de rest van de tijd liggen ze te verstoffen op zolder of in de berging. Deel je eigen spullen of kijk of je ze kunt lenen van je vrienden of buurtgenoten.

6. Drink kraantjeswater

Het kraantjeswater in België is perfect drinkbaar. Koop een herbruikbare fles die je kan opvullen met kraantjeswater. Je eigen herbruikbare fles kraantjeswater meenemen is 500 keer goedkoper dan de aankoop van bijvoorbeeld een half liter flesje onderweg. Per dag worden er duizenden flesjes water verkocht. Die zorgen jaarlijks voor bijna miljoenen kilo plastic afval! Een herbruikbare fles zorgt ervoor dat je veel plastic, transportkosten én geld uitspaart. Geef je water een smaakje met bijvoorbeeld een schijfje citroen, wat verse munt of fruit. Zo vergeet je je herbruikbare fles nooit meer.

7. Papier heeft 2 kanten

Probeer zo veel mogelijk digitaal te werken. Toch iets printen? Print dan slim! Doe het dan dubbelzijdig en liefst met 2 pagina’s op één kant. Als je dit standaard instelt bij je printvoorkeuren, hoef je hier nooit meer aan te denken.

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter