Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Auteur Luc Vanhixe stelt boek “Ontsnapt uit de Führerbunker” voor in het For Freedom Museum

Op vrijdag 13 december 2019 om 20 uur stelt Luc Vanhixe zijn boek “Ontsnapt uit de Führerbunker” voor in het For Freedom Museum in Ramskapelle. In deze historische uitgave stelt de auteur dat Adolf Hitler en Eva Braun in april 1945 niet samen stierven. De toegang is gratis maar vooraf een zitplaats reserveren is gewenst via info@flyingpencil.be

Twistpunt tussen grootmachten

De voorbije 75 jaar ging men ervan uit dat het pas gehuwde echtpaar Adolf Hitler en Eva Braunop 30 april 1945 samen zelfmoord pleegden in de Berlijnse Fürherbunker. Meteen daarna werden hun lijken verbrand in de tuin van de kanselarij. Deze stelling werd reeds kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog vastgelegd op basis van slechts enkele twijfelachtige verklaringen. De lijkschouwingen op de schamele resten die overbleven na de crematies leken in dezelfde richting te wijzen. Maar absolute zekerheid kon men hieromtrent nooit verkrijgen. Want de bevestiging van de dood van één van de grootste oorlogsmisdadigers vormde een twistpunt tussen de grootmachten die tijdens de Koude Oorlog tegenover elkaar stonden en weigerden om informatie uit te wisselen. Vanaf 1945 en zelfs tot in de 21ste eeuw doken echter regelmatig nieuwe gegevens en zelfs concrete sporen op die in tegenstrijd zijn met deze algemene aanvaarde versie.

Luc Vanhixe

Luc Vanhixe (° 1959) werd gevormd aan de Koninklijke Militaire School en vervolgens als criminoloog. In zijn loopbaan als rijkswachtofficier en commissaris bij de federale politie was hij betrokken bij enkele van de grootste Belgische onderzoeken. Deze expertise en jarenlange ervaring wendde hij aan om op basis van alle beschikbare gegevens een modern politioneel onderzoek te voeren naar de dood van dit beruchte koppel. Hij fileerde alle onderzoeks- en autopsierapporten en zette de getuigenverklaringen op een rijtje. Ook besteedde hij de nodige aandacht aan de jarenlange wereldwijde zoektocht van de FBI e CIA naar Adolf Hitler en zijn ega, terwijl de Sovjets hardnekkig volhielden dat de Führer uit Berlijn ontsnapt was en zich schuilhield in het Westen.

Alle complottheorieën van tafel geveegd

Alle complottheorieën waarin onderzeeërs, het Tibetaanse hooggebergte, Argentinië of een Amerikaanse grootstad als decor fungeren, worden van de tafel geveegd. Verrassend genoeg is het door het naast elkaar leggen van reeds lang vergeten Amerikaanse en Russische archieven, geholpen door Noorse tandexperten, dat deze speurtocht tot een bijzondere ontknoping leidt.

Adolf Hitler en Eva Braun stierven of ontsnapten niet samen

Dit onderzoek toont met absolute zekerheid aan dat Adolf Hitler en Eva Braun niet samen om het leven kwamen in de Führerbunker in Berlijn op 30 april 1945 en dat ze ook niet samen ontsnapten naar Zuid-Amerika of een andere exotische bestemming. Via een multidisciplinaire benadering reconstrueerde de auteur de finale donkere dagen in de ondergrondse Führerbunker. Eén van de best bewaarde geheimen van de Tweede Wereldoorlog komt na driekwart eeuw aan het licht.

Oorlogsstemmen door bluesmuzikant Guy Verlinde

Op zondag 1 december 2019 om 10 uur  is bluesmuzikant Guy Verlinde te gast op de Zondagbabbel in Bib Scharpoord.

Honderd jaar WO I, dat is honderd jaar van zoeken naar waarom, en betekenis geven, honderd jaar verwerken en lessen trekken, wonden likken en littekens koesteren. Het conflict werd een oneindige inspiratiebron voor oorlogsgedichten en protestsongs, als voedingsbodem voor kleine of grote verhalen. Aan de hand hiervan schetst muzikant Guy Verlinde een overzicht van de gevolgen van die Grote Oorlog. Hij speelt resonator gitaren, harmonica’s en gebruikt een oude koffer als basdrum. Deze koffer staat ook symbool voor de vele vluchtelingen van elke oorlog. Zo wil hij getuigen van de kracht van muziek en kunst als verzetsmiddel.

Gratis met drankje.

Graag vooraf inschrijven.

Bibliotheek Scharpoord Maxim Willemspad 1 8300 Knokke-Heist T 050 630 400 bibliotheek@knokke-heist.be

 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter