Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Breinstorm mee met het gemeentebestuur over de toekomst van Knokke-Heist

Bewoners en tweedeverblijvers van Knokke-Heist kunnen in het stadsatelier Horizon 8300 nog tot 12 januari 2020 ideeën aan de muren prikken om aan te geven hoe ze hun kustgemeente willen zien evolueren tegen 2030-2050. Ook de gemeentelijke diensten en mandatarissen hebben ondertussen hun hersencellen al wat gepijnigd. Een kleine bloemlezing van deze hersenspinsels lees je hieronder. Heb je een andere mening? Laat het ons weten op de Breinstormmuur in Scharpoord!

Klimmuur, circusschool en ijspiste in de kerken

De gerenoveerde St.- Niklaaskerk in Westkapelle kreeg al gedeeltelijk dankzij een moderne polyvalente zaal een nieuwe sociaal-culturele bestemming. Gezien het dalend aantal priesters en gelovigen, zullen misschien op termijn nog meer kerkgebouwen een facelift krijgen in functie van vrijetijdsactiviteiten. Zo kan er bijvoorbeeld een klimmuur en circusschool in de kerk van Duinbergen komen. Of wat denken jullie van een overdekte ijspiste met kerstmarkt in de Margaretakerk?

Verkeersvrije Lippenslaan en fruitbomen in de straten

Momenteel onderzoekt een studiebureau hoe de Lippenslaan verkeersluwer kan gemaakt worden. Koning auto moet daarbij plaats ruimen voor meer verkeersveilige infrastructuur voor de zwakke weggebruikers. In drukke vakantieperiodes zou de Lippenslaan ook volledig voor het gemotoriseerd verkeer kunnen afgesloten worden zodat wandelaars volop kunnen genieten van het funshoppen en de terrassen van de horeca nog meer floreren. De straten van Knokke-Heist zouden ook vol geplant kunnen worden met fruitbomen wat de biodiversiteit ten goede zou komen.

Zandmotor met lagune voor watersporten op het strand van Heist

Het strand van Heist is steeds meer aan het verzanden. Een zandmotor zou dit proces nog kunnen versnellen en een lagune creëren waarop je diverse watersporten kunt beoefenen. Een zandmotor is een innovatieve, natuurlijke manier van kustonderhoud en kustuitbreiding. Dit systeem is wellicht goedkoper en tegelijk minder schadelijk voor de (onderwater-) natuur dan de reguliere suppleties. De natuur kan zich namelijk gedurende 20 jaar herstellen en wordt niet elke 5 jaar bedolven onder een nieuwe zandsuppletie. De zandmotor is een grote hoeveelheid zand in de vorm van een haak die vastzit aan de kust. Door wind, golven en zeestroming verspreidt het zand zich langs de kust. Hierdoor groeit de kust op natuurlijke wijze aan. Dit levert een bijdrage aan de kustveiligheid op langere termijn én er ontstaat meer ruimte voor natuur en recreatie. Na verloop van tijd verdwijnt de haakvorm en ontstaan een bredere kust en bredere duinen, waardoor de kust veiliger is geworden. Het woord ‘motor’ is gekozen om aan te geven dat dankzij de energie van wind, golven en stroming het zand zelf in beweging komt om de kust te versterken. Het woord motor refereert hierbij niet aan een machine, maar aan een drijvende kracht.

Elizabetlaan groene boulevard

De middenberm van de Elizabetlaan tussen het Abraham Hansplein en het Casino is beplant met bomen. Ook de nieuwe doortocht in Heist tussen de Krommedijk en het Vissershuldeplein oogt heel wat groener. Waarom niet de hele Elizabetlaan beplanten met hoogstammige bomen zodat we langs onze kust een nieuwe groene long creëren? 

Eigen windmolenpark en zonnepanelen voorzien voor de gemeente

Misschien moet Knokke-Heist wel investeren in eigen groene energie. We zouden een eigen gemeentelijk windmolenpark kunnen oprichten voor onze bevolking en/of bedrijven. Ook de uitbouw van een park met zonnepanelen of groepsaankoop voor de bevolking zou kunnen meehelpen om de CO-uitstoot te verminderen.

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter