Knokke-Heist bezoeken als toerist?

402 vrijwilligers ruimden afval op op stranden rond Anemos en Surfers Paradise

Op zondag 24 maart 2019 namen milieubewuste vrijwilligers van Anemos en Surfers Paradise deel aan de 10de Eneco Clean Beach Cup. Beide watersportcentra zonden 402 moedigen de duinen en het strand op. Het legertje opruimers, uitgerust met handschoenen, prikkers en vuilniszakken nam hun zone flink onder handen en keerde met een paar ton afval terug. Door dit succes en de leuke omkadering kijken zwoel Frank Vanleenhove als Ewald Deloof  alvast uit naar de World Clean Up Day op zaterdag 21 september 2019.

Surfers Paradise

169 gedreven Paradise-leden vrijwilligers haalden 1269 kg afval op over een afstand van 2,5 kilometer. Bij het inwandelen van de Zwinmonding werd er heel veel afval opgehaald: resten van kampvuren, veel gevulde hondenpoepzakjes, touwen, kapot glas, rietjes, plastieken stokjes en veel aangespoeld afval uit de zee. “Duidelijk dit jaar minder sigarettenpeuken maar meer microplastics, plastiekzakken en flessendopjes” licht Frank Van Leenhove toe.  

Anemos

Anemos

In watersportclub Anemos in Knokke-Heist werd voor de start van de opruimactie niet alleen de problematiek van het marien zwerfvuil kort geschetst maar ook toegelicht wat de club hieraan doet en wat ze nog beter wil doen. Daarna startte de opruim richting duintjes en bosje van Heist. De clubleden kregen dit jaar naast hulp van sympathisanten en het Rode Kruis opvanghuis Brugge, extra hulp van het Danone team en de Lions club Damme-Zwin.  “We worden niet alleen vrolijker van een groeiende opkomst maar evenveel van het feit dat we minder grofvuil vinden” vertelt Ewald Deloof van Anemos.  “Sigarettenpeuken en kleine plastic verpakkingen blijven echter tergend veel aanwezig. Kilo’s zijn bij dergelijke acties dan ook irrelevant” aldus Ewald. 

Bij het afronden van de actie spartelden nog 2 kleurrijke zeemeerminnen de Anemos clubbar binnen om de kinderen te vertellen hoe “Gloob en Theo” het plastieken zeemonster hebben verslagen en werden de 233 vrijwillige opruimers tenslotte nog door de club bedankt met een drankje en boterkoeken.

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter