Knokke-Heist bezoeken als toerist?

22 Belgische topcartoonisten brengen Cartoonfestival Knokke-Heist op smaak met NJAM NJAM

Het 58ste Cartoonfestival is er dit jaar één om duimen en vingers bij af te likken. In de gastronomische gemeente bij uitstek neemt de gratis thematentoonstelling NJAM NJAM je van 29 juni tot en met 1 september 2019 mee op culinaire cartoontrip. 22 Belgische topcartoonisten gingen met het thema aan de slag en vereeuwigden hun creatieve kronkels in hilarische cartoons. In het cartoonpaviljoen aan het Heldenplein in Heist kunnen kinderen hun hartje ophalen in de prachtig ingeklede themaruimtes. Met een speciaal doeboekje, verzamelkaartjes, prijzenrad, photobooth en dagelijkse workshops is het Cartoonfestival meer dan ooit hét familievriendelijk belevingsevenement aan de Belgische kust.

NJAM NJAM

Volgens Woody Allen zijn de drie belangrijkste levensvragen: "'Waar komen we vandaan?", “Waar gaan we naartoe?” en "Hoe laat eten we vanavond?".

Van dagelijkse kost tot culinaire hoogstandjes. Onze culinaire honger staat de laatste jaren steeds vaker in de kijker met populaire kookprogramma’s en kookboeken die alle verkooprecords breken. Mensen zijn niet enkel bezig met diëten of gezond eten, maar vragen zich ook meer af welke weg eten heeft afgelegd voordat het in de schappen van de supermarkt ligt. Het thema is een geweldige bron van inspiratie voor cartoonisten om zich creatief mee uit te leven.

Dit jaar gaan 22 cartoonisten de uitdaging aan. Dat zijn er 12 meer dan de voorbije editie! Naast bekende namen zoals Lectrr, Ilah, Kim, Eva Mouton, Marec, Zaza … krijgen ook enkele jonge talenten een podium op het festival.

Smakelijke reis door verschillende themaruimtes

Net zoals de voorbije jaren is het Cartoonpaviljoen opgebouwd uit verschillende themaruimtes. Wanneer je binnenkomt, krijg je onmiddellijk heel wat cijfers en weetjes om de oren geslagen. Wanneer we onze voedselconsumptie omzetten naar cijfers, zie je immers pas echt welke impact die heeft op onze maatschappij.

Een stapje verder kom je in de keuken terecht. Nog nooit was koken zo populair en de druk om te presteren aan ons eigen fornuis neemt steeds toe. Met een ludieke knipoog vereeuwigden de cartoonisten deze trend in hun spotprenten.

De legoconstructies van de Belgische Legoclub Belug maken je er bewust van hoe men ons voedsel verwerkt. Graan wordt pasta of brood. Noordzeegarnalen worden gepeld in Marokko. Tomaten verwerkt men tot ketchup en cacaobonen veranderen in choco … Maar wat gebeurt er onderweg allemaal? Dankzij de samenwerking met het wetenschappelijk magazine EOS en de hulp van The North Sea Chefs krijg je een boeiende kijk op deze tracés.

Een andere partner van het Cartoonfestival is Njam TV. Het bekende kookkanaal zorgt er mee voor dat iedereen tegenwoordig de namen kent van onze sterrenchefs. Ze zijn uitgegroeid tot ware idolen. In het 'restaurant' van het festival krijg je geen gerechtjes maar wel pittige cartoons geserveerd.

Tot slot rond je de smakelijke reis door de tentoonstelling af met een bezoekje aan de lokale markt en de supermarkt. Onderweg kom je meer te weten over snoep, fastfood en de nationale gerechten waar elk land fier op is.

Honderden cartoons uit binnen- en buitenland

Naast de thematentoonstelling zijn ook de geselecteerde cartoons van de Grote prijs Knokke-Heist - Gouden Hoed en de Press Cartoon Belgium traditioneel aanwezig in het Cartoonpaviljoen. De Gouden Hoed 2019 werd dit jaar gewonnen door de Israëlische Nirgen. Alles samen hangen er in het Cartoonpaviljoen ruim 400 cartoons vol humor en spitsvondigheid.

Gratis workshops

Wie de afgelopen jaren het Cartoonfestival bezocht, weet dat het niet enkel een tentoonstelling is, maar vooral een plezante belevenis voor het hele gezin. Van maandag tot vrijdag kunnen kinderen zelf aan de slag tijdens gratis workshops. Van 14 tot 17 uur zijn er gratis boeiende workshops rond het thema eten in de tent. Genoeg redenen dus om deze zomer naar Knokke-Heist te komen en het gratis Cartoonfestival te bezoeken!

Praktische informatie

Het Cartoonfestival is open van zaterdag 29 juni tot en met zondag 1 september 2019, telkens van 10 tot 19 uur. Het cartoonpaviljoen bevindt zich op het strand ter hoogte van het Heldenplein (Heldenplein, 8300 Knokke-Heist). De Kusttram houdt halt recht tegenover het Heldenplein. Het festival is volledig gratis.
www.cartoonfestival.be

www.facebook.com/cartoonfestival

 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter