Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Lokale politie rolt cameranetwerk verder uit

De lokale politie Damme/Knokke-Heist rolt haar cameranetwerk verder uit met de aankoop van een verplaatsbare 360-gradencamera. In 2017 kocht het politieteam al een eerste verplaatsbare bewakingscamera aan. “Het cameranetwerk is enorm waardevol bij de uitoefening van ons politiewerk”, zegt korpschef Steve Desmet. “Een verplaatsbare camera kunnen we gericht inzetten bij de aanpak van overlast en criminaliteit, voor het handhaven van de openbare orde bij evenementen en het monitoren van de verkeersafwikkeling op drukke dagen en verkeersveiligheid in schoolomgevingen.”

Cameranetwerk

Het politieteam bouwt al sinds 2006 haar cameranetwerk uit. In Knokke-Heist staan momenteel 55 camera’s op 42 verschillende locaties in Knokke-Heist. Het gaat hier om 37 360-gradencamera’s, 16 vaste camera’s en 2 nummerplaatlezers. Vorig jaar breidde het netwerk ook uit naar Damme met de komst van een vaste en 360-gradencamera op het kruispunt Dorpsstraat – Oedelemse Steenweg. De 2 verplaatsbare bewakingscamera’s zijn inzetbaar op locaties in Damme en Knokke-Heist.

In de politiezone rijden ook 2 politiewagens rond die elk zijn uitgerust met 3 nummerplaatlezers. De camera’s lezen de nummerplaat van stilstaande en voorbijrijdende auto’s. Ze vergelijken deze met de algemene politiedatabank, de databank voor niet-verzekerde wagens en een lokale databank.

 

De technologie staat niet stil in de sector van de bewakings- en ANPR-camera’s. “Ook volgend jaar breiden we het cameranetwerk verder uit,” zegt Steve Desmet. “In Knokke-Heist komen er een 10-tal locaties bij met bewakingscamera’s.” 

Actief cameratoezicht

Het actief cameratoezicht werpt zijn vruchten af. Vorig jaar rukte het politieteam 254 keer uit voor incidenten die de cameraoperatoren live vaststelden door een actief cameratoezicht. Het ging hier vooral over verdachte situaties, verkeersongevallen, diverse vormen van overlast en vechtpartijen. De beelden worden 30 dagen bewaard, waardoor de politie ook bij laattijdige aangiftes en verder onderzoek nog diverse dossiers kon oplossen.

Dankzij de vaste ANPR-camera’s kon de lokale politie vorig jaar 153 wagens onderscheppen. Bijna 1 op de 5 onderschepte wagens werd ook inbeslaggenomen. Het ging hier vooral over niet-verzekerde en gestolen auto’s.

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter