Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Tragikomische theatervoorstelling Zwins door het Eenzame Westen

Op zaterdag 23 november 2019 om 20 uur spelen Janne Desmet (bekend van het VTM-programma Studio Tarara) en Lien De Graeve (bekend van de Eén-soap Thuis) samen met acteurs uit de Zwevegemse amateurgezelschappen Klakkeboem en Deugd & Vreugd de voorstelling Zwins in het CC Scharpoord. Om 19.15 uur wordt deze tragikomedie ingeleid door Theatermakery Het Eenzame Westen. Het Eenzame Westen ging de boer op en interviewde verschillende betrokkenen uit de varkenssector. Dat rijke materiaal vormt de basis voor deze tekst. Een tragikomische voorstelling, verstaanbaar tot ver buiten het Zwevegemse grondgebied. En wie het West-Vlaams echt niet machtig is, kan gerust ook beroep doen op een zakwoordenboekje met typische woorden en uitdrukkingen.
 

In Zwins spelen Lien De Graeve en Janne Desmet twee boerendochters die uit elkaar zijn gegroeid. De intelligentste bemachtigde een topjob in de Belgische industrie, de nuchterste probeert de familiale varkensboerderij van de afgrond te redden. Als een inspecteur haar boekhouding komt uitspitten, blijkt die niet de enige zwijnenstal – de levens van de kibbelende zussen puilen uit van de frustraties.

Twee vrouwen op de dorpel. Of staan ze met hun rug tegen de muur? Stoppen is verliezen. Er is maar één weg en ’t is vooruit, ’t zijn maar de kiekens die achteruit scharten. Ge peist niet, ge doet voort. Want worsten groeien niet aan bomen en melk komt niet uit een doze. Ge zijt ermee getrouwd, met je stiel.
We hebben ons veel moeten ontzeggen. Tegenslagen heb je overal, een boer spartelt alleen wat langer dan een ander. Smakelijk fileren ze hun biotoop en de industrie errond. Ze wroeten zich door een stal vol regels, papieren en perceptie, en natuurlijk varkens, voeders en stront. Maar ze houden zich trots recht, met een ziel voor de stiel.

 

Janne Desmet & Lien De Graeve: spel en tekst - Tom Ternest: regie, tekst en interviews - Anne Demeere: kostuums - Piet De Doncker: scènebeeld - de broers Rigole: muziek - Lorin Duquesne: ontwerp licht en geluid

 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter