Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Zondagbabbel Westkapelle, een baken in de Zwinstreek door Jan Bode

Op zondag 24 november 2019 om 10 uur houdt Jan Bode, voorzitter van de Kerkfabriek Westkapelle en aspirant historische gids, in het museum Sincfala in de Pannenstraat een lezing over Westkapelle, een baken in de Zwinstreek.  Deze oudste deelgemeente van Knokke-Heist heeft dan ook een uitermate boeiende geschiedenis te vertellen. Meester-verteller Jan Bode gebruikt daarbij de Sint-Niklaaskerk als (vuur)rode draad. Aan de hand van haar woelige geschiedenis en erfenis worden de toehoorders meegenomen in een interessante wandeling doorheen de Westkapelse geschiedenis, symbolen, gezegden en gebruiken.

Waeskapelle

Reeds in 1110 werd een kapel in het “waesland” (moerassige grond) vermeld. Deze kapel was vanuit de parochie Oostkerke ontstaan tot ze rond 1230 door de bisschop van Doornik tot parochiekerk verheven werd. Na het ontstaan van het Zwin in 1134 was de toren van Westkapelle een belangrijk baken voor de koopvaarders die vanop zee richting Brugge voeren.

Kerktoren drie keer verwoest

In 1405 werd de kerktoren van Westkapelle verwoest in een oorlog met de Engelsen. In 1412 werd ze reeds hersteld met financiële steun van de Vier Leden van Vlaanderen.

In 1675 is verwoestte een blikseminslag de kerktoren opnieuw. De poldertoren bleef dan tot 1905 zonder toren. Op 26 maart 2013 werd de kerk voor de derde maal door brand geteisterd. Archeologische opgravingen tijdens de recente renovatie hebben ook nieuwe vondsten aan het licht gebracht.

Praktische informatie

De lezing is gratis voor leden van Geschied- en Heemkundige Kring Sint-Guthago.
Niet-leden betalen 3,50 euro, bezoek aan het museum inbegrepen. Reservatie is niet mogelijk. Best om 15 minuten vroeger te komen om van een plaats verzekerd te zijn.
Na de lezing biedt de dienst Erfgoed je een drankje aan.

Plaats

Sincfala, Museum van de Zwinstreek
Pannenstraat 140, 8300 Knokke-Heist.
T 050 530 730 sincfala@knokke-heist.be

 Parkeergelegenheid

Op de speelplaats van de gemeentelijke basisschool Het Anker, bereikbaar via de Felix Timmermansstraat nummer 37

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter