Knokke-Heist bezoeken als toerist?

De gouden reis naar Samarkand met Erik & Ingrid Buysse-Crevaels

De gouden reis naar Samarkand met Erik & Ingrid Buysse-Crevaels

Op donderdag 14 maart 2019 om 20 uur projecteren Erik en Ingrid Buysse-Crevaels in het Cultuurcentrum Scharpoord voor vtbKultuur Knokke-Heist (in de samenwerking Volksontwikkeling Knokke-Heist) het allermooiste van Oezbekistan. Het wordt een topavond over Samarkand dat in de 14e eeuw v. Chr. in de vruchtbare aarde van Serafsan als oasestad werd gesticht. Het is een van de steden op Zijderoute tussen het Midden-Oosten en dankt daar grotendeels ook zijn welvaart aan. Alexander de Grote veroverde de stad (toen bekend als Marakanda), gelegen in Transoxanië in 329 v. Chr. Vandaag nodigt de Gouden weg, een fascinerend stuk op de legendarische Zijderoute, nog steeds reizigers uit naar de minaretten en azuurblauwe koepels van Samarkand en Bukhara, gouden steden die bol staan van Oosterse architectuur.

Het eerste deel brengt de bezoeker naar de hoofdstad Tashkent. Erik en Ingrid reizen naar de vruchtbare Fergana Vallei met steden zoals Kokand en Fergana die tot ieders verbeelding zullen spreken. Margilan met zijn eeuwenoude tradities van handgeweven zijde en katoen, een van de oudste steden in Oezbekistan. Rishtan met zijn intens blauwe keramiek en Chust bekend om zijn Damascus-messen. Ze rijden door de Kyzil Khum-woestijn naar de parel van gebakken klei, Khiva. Via Nukus brengt het tweede deel ons naar de Aral-zee in Karakalpakstan de enige autonome republiek binnen Oezbekistan waar scheepswrakken wegkwijnen op de bodem van wat ooit zee was. Ze bezoeken de heilige stad Buchara, ooit het commerciële centrum op de Grote Zijderoute van wetenschap en religie, centrum van de verlichting in het oosten. Verder naar de stad die ooit de hoofdstad van Sogdania was. De Grieken noemden het Maracanda.
Samarkand is evenals Buchara befaamd om haar borduurwerk. Met name het goudborduurwerk en het borduren van de zogenaamde Suzani's kent hier een lange traditie.

Info bij Dominiek Segaert / 0479 691865 / dominiek.segaert@skynet.be / website https://www.vtbkultuur.be/knokke-heist / Davidsfonds Knokke / Annie Poissonnier / 050 612492 / annie.poissonnier@gmail.com / website www.davidsfondsknokke.be /
 

9 EUR / 7 EUR LEDEN DAVIDSFONDS, VTBKULTUUR, UITPAS, BILL

LEDEN VOLKSONTWIKKELING: GRATIS

(Foto's: Erik & Ingrid Buysse-Crevaels)

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter