Knokke-Heist bezoeken als toerist?

17 jaar Vriendschap voor de Filippijnen met bezoek Belgische ambassadeur Michel Goffin

Op zondag 29 september 2019 viert Vriendschap voor de Filippijnen vanaf 12.30 uur zijn 17de  verjaardag met een barbecue en vegetarisch alternatief en feest in 't Verzet, Duinenwater 45. De kleine NGO uit Knokke-Heist ontstond nadat inwoners Dominiek en Leah Segaert-Gallego in 2002-2003 een volledig schooljaar als vrijwilliger aan de slag gingen bij Filippijnse straatjongeren en een plaatselijke school in en rond Davao City, in het zuiden van de Filippijnen.

Een vriendengroep werd opgericht onder impuls van enkele ouders van oud-leerlingen van Dominiek vanuit het Sint-Bernardusinstituut en Sint-Jozefslyceum. Bij de start kreeg het echtpaar Gerard en Ria Pauwaert-Blondeel een groep vrijwilligers mee om een straatjongerenhuis, een basis- en middelbare school logistiek te ondersteunen door het jaarlijks organiseren van een benefiet. Tot de vaste kern van vrijwilligers horen ook Jozef en Wies Stubbe-Lietaer, Nyke Derde, Philippe Vanhoorebeke, Bruno Van Mierlo, Guido Van de Sompele, Thierry Corijn, Herbert Cockx, Annemie Despiegelaere. Vriendschap voor de Filippijnen is ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde in Knokke-Heist.

De voorbije zomermaanden juli en augustus reisden Dominiek en Leah naar jaarlijkse gewoonte weer naar de Filippijnen om er niet alleen hun familie te bezoeken en vakantie te nemen, maar ook om enkele weken de projecten op te volgen en zelfs uit te breiden. Het straatjongerenhuis Balay Pasilungan, gelegen om en rond de drukste markt van Davao City, vangt momenteel een 70-tal kinderen en tieners op die er veilig kunnen wonen, verzorgd worden en een zinvolle vrijetijdsbesteding aangeboden krijgen, terwijl ze ook nog naar school gaan. De voorbije zomer werden de sanitaire voorzieningen van de jongens verbouwd, werden er sportieve en creatieve activiteiten aangeboden en werden de ontspanningsruimte, slaapzalen en keuken aangepakt met de fondsen die het voorbije jaar in Knokke-Heist werden verzameld.

Verder ondersteunde Vriendschap voor de Filippijnen een voedselprogramma in de lokale school Piape Elementary, kregen de klassen didactisch materiaal en werden enkele grote lavabo's gebouwd om de kinderen hun handen en tanden te wassen. Op de middelbare school Saint Michael kregen dan weer naar jaarlijkse gewoonte leerlingen uit heel arme gezinnen een kleine studiebeurs als tegemoetkoming in de schoolkosten. 

Totaal nieuw dit jaar is de ondersteuning van een mangrovenproject in en rond het vissersdorpje Piape bij Padada in Davao del Sur. Enkele honderden mangroven werden aangeplant. Mangroven produceren veel meer zuurstof dan de gewone bomen en planten, zorgen voor de kleine vissen en fungeren als een soort moederhuis om hen tijd te geven te groeien en later naar de zee te krijgen en bovendien zorgen mangroven voor de bescherming van de kwetsbare koralen. Vriendschap voor de Filippijnen kocht planten, hielp bij de aanplanting van nieuwe bomen en organiseerde ook een sensibiliseringsactie tegen plastic met en voor de kinderen van de lokale scholen. 

Op 15 en 16 augustus 2019 bracht de Belgische ambassadeur Michel Goffin een tweedaags bezoek aan alle projecten van Vriendschap voor de Filippijnen inclusief een hartelijke en warm onthaal bij de Gouverneur van Davao del Sur, Douglas Cagas alsook de burgemeester van Padada, June Caminero en vice-burgemeester Francisco Guerrero Jr. Hij bezocht er niet alleen de straatjongens, maar ook de scholen en opende ook officieel de sanitaire voorzieningen in Piape, bezocht de klassen van Saint Michael en plantte met Dominiek en Leah en Czaldy Garrote van het mangrovenproject tientallen mangroven in en rond Piape.

Vriendschap voor de Filippijnen kan verder ondersteund worden door deelname aan het vriendenfeest.

Praktisch: 

- Start 12.30 uur

- Kaarten 20 euro voor driegangenbarbecue of vegetarisch alternatief - 13 euro voor kinderen tot 13 jaar

- Fairtradebar en Filipijns dessertbuffet

- Tombola met prachtige prijzen en korte presentatie ondersteunde projecten

- Inschrijven: 0479 691865 of dominiek.segaert@skynet.be - www.vvfilippijnen.be

Facebook vriendenpagina Vriendschap voor de Filippijnen

Foto’s:

  • Met de straatkinderen van Balay Pasilungan, Dominiek, Leah en Ambassadeur Z.E. Michel Goffin
  • Bij het aanplanten van de mangroven in het vissersdorp Piape met Dominiek en Leah, Czaldy Garrote en Amba Z.E. Michel Goffin

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter