Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Compostdemonstratie door Freddy Broucke, Jan Blanckaert en Luc Verlinde

Op zaterdag 2 november 2019 om 10 uur zijn kringloopkrachten Freddy Broucke, Jan Blanckaert en Luc Verlinde weer present op de compostdemoruimte in de Noordhinder in Heist. Het sympathieke trio toont alle geïnteresseerde bezoekers hoe je van organisch materiaal uit je tuin en keuken vruchtbare compost maakt. 

Kunstmest: geen duurzaam resultaat

De ontdekkingen van de Duitse natuurvorser Justus von Liebig stonden halfweg de 19de eeuw aan de basis van de moderne landbouwmethode. Von Liebig onderscheidde aanvankelijk de drie voornaamste wateroplosbare voedingstoffen die in de bodem voorkomen en verantwoordelijk zijn voor de groei en de bloei van de gewassen: stikstof (N) voor het bladmoes, fosfor (P) voor de ontwikkeling van het wortelstelsel en kalium (K) voor de bloei. De industrie stortte zich op deze ontdekking en al snel werden fabrieksmatig massale hoeveelheden kunstmest geproduceerd en toegepast in de landbouw op basis van de N-P-K formule. In deze visie werd de aarde gereduceerd tot een levenloos substraat waar de boer of tuinder enkel de benodigde hoeveelheden wateroplosbare voedingsstoffen aan toe moest voegen.

 

De kentering

Justus von Liebig zag nog tijdens zijn leven in dat de industrie te snel conclusies had getrokken en dat de N-P-K bemestingsmethode geen duurzame resultaten gaf. Hij legde voortaan in zijn studie de nadruk op de complexiteit van de bodem en de levensprocessen die er zich in afspelen, maar de trein van de moderne landbouw was toen al in volle vaart vertrokken. Meer dan een eeuw later bewijzen steeds meer onderzoeken en metingen het naderend bankroet van de moderne landbouwmethode. De bodem verschraalt, erodeert en verliest structuur, hogere mestgiften worden niet meer opgenomen en de gezondheid en voedingswaarde van de planten gaan achteruit.

Eén van de belangrijkste hedendaagse inzichten in het leven van de bodem is dat elk gewas, en elke plant afzonderlijk, in een symbiose leeft met eenvoudige levensvormen in de grond; zoals schimmels, bacteriën en andere ééncelligen. Deze leven rond het wortelstelsel van de plant (en zelfs gedeeltelijk ín de plant) en bedienen de plant van bouwstoffen in ruil voor suikers die de plant afscheidt. Voeg daarbij het leger aan aaltjes, geleedpotigen, insecten en –last but not least – de regenworm; dan blijkt de bodem één groot levend organisme te zijn.

Compost: de kringloop van het leven

Compost vormt dan ook de kringloop van het leven. Met de resten van plantaardig materiaal en afval van mens of dier maken we nieuwe aarde. De aarde voedt de plant; en de plant voedt mens en dier.

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter