Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Knokke-Heist 10 jaar fairtradegemeente

Op 26 augustus 2020 mocht de Fairtrade Trekkersgroep Knokke-Heist 10 jaar Fair Trade Knokke-Heist vieren. Exact 10 jaar geleden vatte een hechte groep vrienden-vrijwilligers samen met burgemeester Graaf Leopold Lippens en wijlen schepen Maxim Willems het idee op om van Knokke-Heist een fairtradegemeente te maken. 

3 coronaproof initiatieven om verjaardag te vieren 

De vrijwilligersgroep wou niet zomaar 10 jaar FTG Knokke-Heist voorbij laten gaan. Maar liefst drie warme en hartelijke initiatieven willen 10 jaar FTG Knokke-Heist extra in de kijker plaatsen en toch tegelijkertijd alle coronamaatregelen respecteren. 

  • De opstart van een enquête rond eerlijke handel waarbij 10 deelnemers die de enquête invullen, een leuke attentie van Fairtrade Knokke-Heist kunnen winnen. Vul de enquête in via de link https://forms.gle/V3LxLMQCxNncMsC98.  
  • Een nterview rond de Trekkersgroep Fairtrade Knokke-Heist voor de radiostream van het Cultuurcentrum Scharpoord. In het programma ‘Hoe zou het nog zijn met’ werden enkele vrijwilligers van FTG en Oxfam Wereldwinkel Knokke-Heist geïnterviewd. Het programma met leuke muziek kan je beluisteren via de link van de FB-pagina Fairtrade Knokke-Heist
  • De Fairtrade wandel- en fietstocht die concreet focust op eerlijke handel in en rond Knokke-Heist. De route van de tocht is (gratis) te verkrijgen bij de kantoren van de dienst voor Toerisme in Knokke en Heist, het heemkundig museum Sincfala alsook in de Oxfam Wereldwinkel. Bij de fietstocht hoort ook een lijst met alle lokale handelaars en organisaties die fairtradeproducten aanbieden en die dus tijdens de fietstocht zeker een halte waard zijn. De fietstocht kan ook gedownload worden via https://www.knokke-heist.be/wandel-en-fietszoektocht-langs-de-heerlijke-spots-knokke-heist. De fietstocht van 40 km wordt in kleine bubbels van maximum 10 personen gemaakt. Bij een rustpauze hoort natuurlijk het mondmasker en wordt de afstand van 1,5 meter gerespecteerd. Je kan deelnemen tot 30 oktober 2020 en het antwoordblad terugbezorgen aan de (H)eerlijke handel Oxfam Wereldwinkel Knokke-Heist in de Elizabetlaan 141. 

Eerlijke handel 

Eerlijke handel (fair trade) gebruikt handel als hefboom voor ontwikkeling en het wegwerken van ongelijkheden. Het voornaamste kenmerk is de eerlijke prijs die aan de lokale producenten (hier bij ons alsook in het Zuiden) wordt betaald waardoor ze een eerlijk inkomen hebben en toegang krijgen tot sociale basisdiensten (opleiding, gezondheid ...).

Voorwaarden fairtradegemeente 

Om een fairtradegemeente te zijn, moet een gemeente voldoen aan 6 criteria:  

  1. Een geëngageerd gemeentebestuur steunt eerlijke handel en koopt producten uit eerlijke handel aan.  
  2. Overtuigde winkels en horecazaken bieden minstens twee fairtradeproducten aan.  
  3. Een goede samenwerking tussen de gemeente en een aantal scholen.  
  4. Bedrijven en verenigingen die fairtradeproducten en kennis hierover aanbieden.  
  5. Voldoende media-aandacht rond fair trade en  
  6. Een enthousiaste trekkersgroep die de nodige initiatieven onderneemt om de titel te behouden met o.a. het opzetten van een initiatief rond lokale en duurzame voeding.

 

Om fairtradegemeente te blijven, vult de gemeente jaarlijks de Fair-O-Meter in als herbevestiging van de titel. 

De trekkersgroep Fairtrade Knokke-Heist organiseert jaarlijks enkele uitbreekmomenten om eerlijke handel nog meer in de kijker te plaatsen: eerlijke feesten, aanwezigheid op evenementen in de gemeente en de jaarlijkse uitreiking van de Prijs FTG-Ambassadeur voor zaken, organisaties, inwoners die zich op een bijzondere wijze voor eerlijke en duurzame handel hebben ingezet. 

Op de foto: (1e rij van lijnks naar rechts): Jasmijn Cabooter, Dominiek Segaert, Christine De Meulder, Marie Devreese (en Wilma Vermeille) - (2e rij:) Johan Cabooter, Johan Vermeille, Monique Delooze, Jean-Pierre Wanquet, Ria Blondeel, Katleen Valcke, An Cattoor, Stephan Comer. Niet op de foto: Marc Vandenbrande enSylvia De Groote. 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter