Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Knokke-Heist steunt cultuursector en brengt klassieke concerten bij het publiek thuis

Door de stijgende coronabesmettingen zag het gemeentebestuur van Knokke-Heist zich genoodzaakt om de 12de concertreeks Klassiek Leeft Meesterlijk te laten plaatsvinden zonder publiek. Knokke-Heist had er evengoed voor kunnen kiezen om alles volledig af te gelasten, maar dat deden ze bewust niet. Alle concerten worden uitgevoerd zoals gepland in de Heilig Hartkerk en gefilmd zodat iedereen ze gratis thuis via YouTube kan bekijken. Hiermee zet Knokke-Heist zijn reputatie als cultuurgemeente bij uitstek opnieuw kracht bij en geeft het een krachtig signaal dat ze de cultuursector ook in deze uitzonderlijke tijden blijven steunen. Door de beslissing steken ze niet enkel de artiesten een hart onder de riem, ook het publiek kan blijven genieten van uitzonderlijke concerten van internationale toppers. Liebrecht Vanbeckevoort is uiteraard bijzonder opgetogen over de beslissing en verduidelijkt dat ook in deze videoboodschap. Op maandag 3 augustus om 20.30 ging het eerste Klassiek Leeft Meesterlijk concert in première op YouTube en het zijn onmiddellijk wereldsterren die de spits afbijten. Het Maisky Trio brengt werken ten gehore van Bach, Beethoven en Shostakovitch.

Maisky Trio

Artistiek directeur Liebrecht Vanbeckevoort wist voor de 12de van Klassiek Leeft Meesterlijk 2020 het befaamde Maisky Trio te strikken. Vorige week brachten zij een exclusief kamermuziekprogramma in de Heilig-Hartkerk in Knokke-Heist. Mischa Maisky behoeft geen introductie meer. Maisky is een wereldster die op de allergrootste podia en met de allergrootste artiesten en orkesten heeft samengewerkt. Tijdens zijn 50-jarige carrière maakte hij voor Deutsche Grammophon meer dan 30 exclusieve en bekroonde opnames. Hij bracht voor deze intieme kamermuziekconcerten geheel passend twee musici mee waarmee hij zowel op als naast het podium een innige band mee heeft opgebouwd: zijn dochter Lily en zoon Sascha. Ze brengen werken ten gehore van Bach, Beethoven en Shostakovitch.

Topaffiche

Het lijstje concerten en artiesten dat je de komende weken via het Klassiek Leeft Meesterlijk kanaal volledig gratis kan bekijken en beluisteren ziet er veelbelovend uit. Naast het concert van het Maisky trio zijn er nog 5 uitvoeringen van topniveau. Deze editie 2020 zet de opgebouwde samenwerking met Elisabethwedstrijd-laureaten eens te meer in de verf. Met Severin von Eckardstein en Lukas Vondracek verwelkomt het festival maar liefst twee eerste prijswinnaars van de piano-jaargangen 2003 en 2016. Sylvia Huang, Lorenzo Gatto en Jan Michiels symboliseren dan weer de Belgische triomf op deze unieke Wedstrijd. Met Casco Phil staat een Belgisch kamerorkest van topniveau op de affiche en met pianist Julien Libeer en het Beethoven XS-strijkkwintet importeren we het spreekwoordelijke neusje van de kamermuziekzalm naar zee. Ook dit jaar kun je Liebrecht Vanbeckevoort zelf aan het werk zien achter de piano. Deze keer brengt hij tijdens het Beethoven jaar een ‘Ode an die Freude’, samen met von Eckardstein. Het volledige programma kun je raadplegen op www.klassiekleeft.be . Alle concerten kun je de komende weken bekijken via deze link.

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter