Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Jeugdbewegingen stimuleren hun leden om in hun kot te blijven

Samen met alle plaatselijke jeugdbewegingen lanceert de dienst Jeugdcultuur van Knokke-Heist een campagne om jongeren aan te sporen om thuis te blijven en niet samen te komen. Via de sociale media werd een bericht gepost met de boodschap "Bedankt om in uw kot te blijven zodat we deze zomer op kamp kunnen". Zo willen het gemeentebestuur en de jeugdleiding jong én oud te stimuleren om zich strikt aan de coronamaatregelen te houden.  

Ondertussen adviseren De Ambrassade en Bataljong lokale besturen en koepels van jeugdbewegingen om nog geen beslissingen te nemen inzake het jeugdwerk en kampen maar nog even af te wachten hoe de situatie in de eerstkomende weken verder evolueert. Als iedereen zichzelf de nodige discipline oplegt en nog even door de zure appel bijt, dan kunnen alle jongeren mogelijks weer knallen op hun jaarlijks zomerkamp. 

Jeugdbeweging of speelplein is geen internationaal muziekfestival 

“Een kamp van een jeugdbeweging of een speelplein is geen internationaal muziekfestival. Het gaat om veel minder mensen en zonder internationaal in- en uitreizen uit de hele wereld. Kinderen en jongeren komen uit dezelfde regio, en verblijven redelijk geïsoleerd samen op hun kamp, speelplein, enz. Pas 3 weken geleden kwamen de eerste beperkingen voor evenementen. Nu reeds beslissen over jeugdactiviteiten die pas over 3 maanden plaats hebben is veel te snel.” reageren De Ambrassade en Bataljong.  “Geen enkele inschatting van wat de zomer zal brengen, heeft al enige grond. Als de ene jeugdorganisatie of gemeente wel reeds beperkingen oplegt of alles annuleert, en de andere niet, dan krijgen we een chaos van ouders die hun kinderen elders willen gaan aanmelden, jeugdbewegingsleiding die in andere gemeentes vrije kampplaatsen wil claimen, verschuivingen van data en materialen, enz.” argumenteren De Ambrassade en Batalong. 

Gezamenlijke beslissing 
Bataljong en De Ambrassade zorgen er – samen met de hele jeugdsector en jeugdtoerismesector– voor dat dit vraagstuk op tijd bij de experten en politici op tafel ligt. En dat er een gezamenlijke beslissing volgt op het moment dat er beter zicht is op de evolutie van de epidemie en de mogelijke heropstart van bepaalde sectoren.  

Sociale cohesie bij jongeren en opvangprobleem bij ouders 

“Er bestaat een kans dat jeugdkampen inderdaad geannuleerd moeten worden. Maar de omgekeerde kans is even groot. Sectoren waarin groepen kinderen met elkaar in contact treden, komen mogelijk sneller aan bod in het heropstarten van het normale leven, dan pakweg grote evenementen met volwassenen. We nemen kinderen en jongeren hun sociale cohesie best nog niet af, en zadelen ouders niet onnodig op met een bijkomend opvangprobleem” aldus De Ambrassade en Bataljong.  

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter