Knokke-Heist bezoeken als toerist?

To do's in de tuin in november

Behalve de blaadjes van het gazon harken is er in november niet veel werk aan je grasperk. Een ideale tijd om dus de grasmaaier op winteronderhoud te doen. 

Verder kun je tot half april rozen planten als het niet vriest. Een roos houdt ervan om op een winderige en zonnige plaats te staan, hou daar dus rekening mee als je ze plant. Zet ze ook nooit op een plaats waar een andere roos heeft gestaan, de plant zal niet goed gedijen.  

Lok met smeerwortel of afrikaantjes lieveheersbeestjes in de strijd tegen de bladluizen 

Hou goed in de gaten dat ze niet worden bestookt door bladluizen. Zet planten om lieveheersbeestjes aan te trekken zoals smeerwortel of afrikaantjes. Een lieveheersbeestje eet per maand zo’n 3.000 bladluizen, een echte killer dus! Plant voorjaarsbollen en -knollen zoals tulpen, Oosterse sterhyacint, voorjaarsanemonen en dek ze af met een laagje bladeren zodat de bodem minder snel afkoelt.   

  

Onderhoud en voorbereiding   

  • Van allerlei heesters kun je nu nog houtachtige winterstekken nemen, bv. van de forsythia, sneeuwbes en de ribes. Ook van de druif of van kleine fruitboompjes kun je nu een stek nemen.   
  • Wortelstekken nemen van vaste planten kan vanaf nu tot aan het einde van de winter.   
  • Verwijder afgevallen bladeren van de bodembedekkers om te vermijden dat de plantjes eronder te weinig licht krijgen en doodgaan.   
  • Dode takken kun je nu verwijderen uit struiken en bomen.   
  • Bescherm vaste planten en heesters die vorstgevoelig zijn.   
  • Bomen en struiken kunnen nu worden aangeplant en verplant en bladverliezende bomen en struiken kunnen worden gesnoeid.   
  •  

Welke bijenvriendelijke planten bloeien er?   

Madeliefje, gele mosterd, olijfwilg, dwergmispel, herfstaster.   

Wist je dat?   

We sluiten zoals gebruikelijk af met een leuk natuurweetje.   

Wist je dat ... zandbijen ook in ons gazon tot een halve meter diep wonen?   

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter