Knokke-Heist bezoeken als toerist?

27ste Sculpture Link Knokke-Heist met frappant werk van Antoine Leclercq

Vanaf dinsdag 16 juni 2020 gaat opnieuw Sculpture Link van start.  Dit keer pakt de openluchttentoonstelling uit met werk van Antoine Leclercq. De beeldenwandeling of -fietstocht loopt over de zeedijk vanuit Het Zoute richting Heist-West en eindigt aan het CC Scharpoord , waar van 8 t.e.m. 16 augustus 2020 de 45ste editie van Art Nocturne Knocke plaatsvindt. Voor de komende editie van ANK wordt dit jaar een 40-tal standen voorzien. Er wordt zowel oude, moderne en hedendaagse kunst als design gepresenteerd op een eclectische setting, kwalitatief en verfrissend hedendaags.

Antoine Leclercq

Antoine Leclercq speelt met de dualiteit tussen de massieve kant van de brute materie en de onverwachte flexibiliteit van de beeldende kunst van het smeedwerk. Een belangrijk aspect van het cortenstaal is dat het een zelfgepatineerd staal is met een geforceerde oppervlakte corrosie dat vaak buitenshuis wordt gebruikt vanwege zijn prachtige roestkleurige patina en zijn weerstand tegen de weersomstandigheden. Gepassioneerd door tuinen en grote open ruimtes, behoort Antoine tot een verfijnde school die elke vorm van onnodige versieringen de rug toekeert.

De kunstenaar geeft de voorkeur aan eenvoudige essentiële vormen, met de wens een bepaalde visie te onthullen van de pure, bijna heilige schoonheid van de objecten. Geïnspireerd door de natuur neigen zijn werken naar abstractie, terwijl ze vertrouwd, sensueel, en organisch blijven. De bewegende sculpturen sieren onze tuinen, als heel mooie leestekens, een puntje op de “i”, een ornament rond de hals van een mooie vrouw. Ze zorgen voor een hernieuwd perspectief van een plaats of een ruimte en nemen deel aan een subtiele dialoog met hun omgeving.

Kort interview met de kunstenaar

Hoe is het allemaal begonnen?
Ik ben van opleiding landschapsarchitect (afgestudeerd aan de faculteit van Gembloux), echter autodidact op artistiek gebied. Het is altijd al bij me opgekomen dat een kunstwerk in een tuin een toegevoegde waarde heeft. Het werk heeft het vermogen om de natuurlijke schoonheid van een plaats te verbeteren...zolang er een dialoog bestaat tussen het kunstwerk en zijn omgeving. Ik leg graag de link tussen metaal (wat mijn favoriet materiaal is), en planten, ook al denken veel mensen dat metaal inert is. Integendeel, ik denk dat (corten)staal in de loop ven de tijd prachtig evolueert. Vanuit dit standpunt kunnen we zeggen dat het een “levend” materiaal is...

Waarom heb je voor abstractie gekozen?
Ik vind dat abstractie me grote vrijheid geeft en me in staat stelt om beter te vertalen wat ik wil zeggen, vooral om vaart te geven aan mijn sculpturen, beweging, emotie, de zoektocht naar balans, zelfs uitbundigheid of, in tegendeel, terughoudendheid, van het gebaar. Abstract en simpel, denk ik bescheiden, dat mijn sculpturen deel uitmaken van een bijna figuratieve expressie. Omdat de beweging die ze maken indruk maakt.

 
Zijn je werken buiten net zo comfortabel als binnen?
Over het algemeen maak ik sculpturen die bedoeld zijn om in een tuin te plaatsen. Maar ik maak ook wel eens “modellen” bestemd voor het interieur. Ze zijn vaak kleiner van formaat en ik bedek het staal met hematiet. Het is een koude patina die het staal veroudert en een blauwzwart uiterlijk geeft met een extra diepte aan het oppervlak.

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter