Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Trendy zitmeubilair en street art maken shoppingbeleving in Knokke-Heist nog hipper 

In het kader van het herstelplan in Knokke-Heist zijn een aantal infrastructurele ingrepen gestart om het shoppen in de Gouden Handelsdriehoek van Dumortier-, Lippens- en Kustlaan en aanpalende pleinen aantrekkelijker te maken.   

Green City Spots  

Op de hoek van de Dumortierlaan en Lippenslaan is alvast de controversiële cirkelvormige groene metalen zitbank met vuilnisbakken verwijderd.  Vanaf 1 juni 2020 komt in de plaats een zogenaamde Green City Spot, dit is een stijlvolle houten zitdriehoek omrand met beplanting.  Deze stijlvolle bloembakken met corten look verzorgen de fauna met een eigen regulerend watervoorzieningssysteem.  Deze ontmoetingsplaats vlak bij een populair ijssalon biedt binnenkort uitzicht op een gigantische verticale bloemenwand aan de gevel van een handelspand. Ook op het Burgemeester Frans Desmidtplein zijn de glasbollen, afvalbakken en paaltjes verwijderd om plaats te maken voor elegant publiek zitcomfort.   

Flashy street art van Disorderline  

Begin juni start het street art-collectief  DisorderLine op het Burgemeester Frans Desmidtplein met het schilderen van een driedimensionele koivijver op het wegdek. Dit graffiti- en street arttrio bestaat uit Ken De Prince (Prince) uit Heist, Sander Anseeuw (Stein) uit Ruddervoorde en Koen Vancauwenberghe (Mataone) uit Ronse. DisorderLine start terzelfdertijd met het inpakken van het toegangsgebouw van de ondergrondse parking op het Alfred Verweeplein.  Het gebouw wordt daarbij getransformeerd tot een futuristisch kubistisch complex. Op de grond schilderen de kunstenaars ook 3D-tekeningen met speelelementen voor de kinderen. 

Artistieke mozaïekbanken  

In de Dumortierlaan werden ter hoogte van de Heilig Hart-kerk 4 artistieke mozaïekbanken geplaatst. Deze spot fungeert deze zomer als een belangrijke halte voor de elektrische shuttle die bezoekers gratis vervoert van Duinenwater tot in het Zoute.  In 2010 werden 15 stuks van deze kunstwerken op de Zeedijk geplaatst naar aanleiding van het 16de Sculpture Link in Knokke-Heist.  Na de vele positieve reacties kocht het gemeentebestuur deze collectie aan voor 100 000 euro  en verspreidde ze aanvankelijk over het hele grondgebied.  Tot voor kort waren ze allemaal gecentraliseerd in de tuin van het Cultuurcentrum Scharpoord. Aan iedere bank hebben 15 kunstenaars elk gemiddeld 600 uur gewerkt om de steentjes aan te brengen.  

Social Sofia 

De mozaïekbanken van Social Sofa zijn betonnen buitenbanken met steeds een andere afbeelding. Men geeft de voorkeur aan mozaïeken omdat de ultravioletstralen van de zon geen vat hebben op de kleuren van het glas. Dit materiaal is makkelijk schoon te maken en moeilijk kapot te krijgen. Verder is mozaïekglas zeer weersbestendig. Het zet het niet uit in de zomer en krimpt niet in de winter. Het zuigt ook geen vocht op, zodat het in vorstperiodes niet kapot kan vriezen.   

Social Sofa startte in het Nederlandse Tilburg en deinde uiteindelijk naar aanleiding van Knocke Art Nocturne uit naar onze badplaats. Het project maakt mozaïekproducten en geeft kunstenaars en mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt een nieuwe kans.  

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter