Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Ook in coronatijd bestrijdt Lakeside Paradise de algen met coccolietenkrijt in het Duinenwatermeer

Bij Lakeside Paradise blijven ze hopen en geloven in een goede zomer. Net zoals elk jaar werd verleden week een behandeling met coccolietenkrijt uitgevoerd op het 11 ha grote Duinenwatermeer. Ook een 50-tal gerstbalen werden in het water gedropt. Eerder werd ook al een groot gedeelte van de populatie witvis vervangen door roofvissen. Dit moet er allemaal voor zorgen dat ook deze zomer het recreatief gebruik van het meer niet in het gedrang komt door een plotselinge algengroei.  

Onschadelijk voor mens en dier 
Het gebruikte calciumcarbonaat is volledig biologisch en onschadelijk voor mens en dier. De aankoop van een 1500-tal zakken van 20 kg coccolietenkrijt en de 50 gerstbalen worden gefinancierd door het gemeentebestuur. Het kostenplaatje komt neer op ruim 7000 euro. Vrijwilligers van Lakeside Paradise staan in voor het gelijkmatig verstrooien van het goedje over het volledige wateroppervlak van het meer.  
 
Frank Vanleenhove, zaakvoerder van Lakeside Paradise: 
"deze behandeling moet gebeuren bij een watertemperatuur die schommelt tussen de 10 en 12 graden Celsius. Die houden wij vanaf half maart natuurlijk nauwlettend in de gaten. De voorbije 4 jaar wierp deze actie telkens haar vruchten af, dus konden we ook nu in deze moeilijke coronatijd niets aan het toeval overlaten. Volgens de berekeningen moet er 30 ton krijt gelijkmatig uitgestrooid worden.  Verleden week was het dus zover.  

We hadden de bestelling al in januari bevestigd en dus lag alles klaar. Via de Lakeside Paradise Instagram en Facebookpagina kregen we tientallen aanbiedingen om te komen helpen maar dat zat er dus dit jaar niet in...We zorgden voor een groot vlot waarop we telkens de 20 kg zware zakken stapelden en 2 personen op paar meter van elkaar zak per zak konden uitgieten. Een derde persoon zat in de motorboot zodat we voldeden aan de geldende regels.  

Nu hopen dat iedereen zich echt aan de coronanormen houdt want samen met alle ondernemers van Knokke-Heist, de hele kust en heel het land hopen wij natuurlijk de zomer te redden. Het ergste wat nu kan gebeuren is dat iedereen de teugels viert met een nieuwe uitbarsting als gevolg en dat de maanden juli en augustus in het gedrang komen...", aldus Frank Vanleenhove.  

 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter