Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Waarom ontsmetten van je omgeving van cruciaal belang is 

Wetenschappers onderzoeken momenteel wereldwijd alle aspecten van het beruchte coronavirus. In een laboratoriumomgeving blijkt het virus gedurende 3 uur te kunnen overleven in de aerosol (dit zijn heel kleine waterdruppeltjes in lucht) maar de hoeveelheid verminderde wel mettertijd.  Het houdt ook gedurende 24 uur stand op karton en gedurende 2-3 dagen op plastic en metalen oppervlakken. Op koper was het SARS-CoV-2 na 4 uur niet meer levensvatbaar.  Door allerlei externe factoren verkleinen deze levenskansen uiteraard nog meer in de realiteit, zeker outdoor maar toch tonen deze labotesten aan dat het virus een heel lastige en taaie klant is. Het is daarom belangrijk oppervlakken en de gebruikelijke voorwerpen (deurklinken, tafels, sanitair …) regelmatig te reinigen en te ontsmetten. Ter herinnering: coronavirussen worden binnen een minuut geïnactiveerd door een ontsmettingsmiddel met minstens 62% alcohol, een oplossing van 0,5% waterstofperoxide of bleekwater met 0,1% natriumhypochloriet.  

Wat met de temperatuur?   

Tijdens de SARS-epidemie van 2002 werd aangetoond dat een temperatuur > 56 °C het aantal virale partikels met 10 000 vermindert per 15 minuten. Het is momenteel echter niet duidelijk hoeveel viruspartikels er in 1druppel zitten. Feit is als je één keer hoest, dan kunnen er tot 3000 druppels worden gevormd! Vandaar het grote belang om bij voorkeur te niezen en te hoesten in een papieren zakdoek die je best meteen in een afgesloten vuilbak dumpt!  

Was je handen en tank met handschoenen 

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan moet je onderstaande richtlijnen volgen:  

Was je handen regelmatig en grondig (40 à 60 sec.) met water en zeep. Hoe je best je handen wast, zie ie je in deze afbeelding. 

Moet je hoesten? Doe dat in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog. 

Gebruik papieren zakdoekjes bij het niezen of snuiten en gooi ze weg in een afsluitbare vuilbak. 

Vermijd om handen te geven. Begroet elkaar met een zwaai of met de elleboog. 

Blijf zeker thuis als je ziek bent. Ga niet naar het werk! 

Vermijd zelf nauw contact met zieke personen. 

Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan met je handen. 

Gebruik handschoenen of een papieren zakdoek om te tanken  

  

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter